In capitala Austriei, Viena, mai multe tari au semnat un nou tratat propus de Statele Unite care promoveaza energia nucleara.

Membrii Parteneriatului Global pentru Energie Nucleara au declarat ca sustin extinderea productiei de energie nucleara in scopuri pasnice si s-au aratat ingrijorati de programul nuclear al Iranului.

Unsprezece noi tari s-au alaturat parteneriatului din care fac deja parte Statele Unite, Rusia, Franta, China si Japonia.

Analistii spun ca initiatorul parteneriatului, Statele Unite, incearca astfel sa promoveze producerea de energie atomica dar in acelasi timp, prin introducerea unor standarde internationale, sa contracareze proliferarea armelor nucleare.

Intalnirile de la Viena vor continua in aceasta saptamina.

Reprezentantii celor 144 de state membre ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica vor tine discursuri, inclusiv cei ai Statelor Unite si Iranului.

Tensiunea din jurul programului nuclear iranian este un motiv de ingrijorare serioasa printre participantii la conferinta.

Statele Unite si aliatii se tem ca Iranul incearca sa intarzie aplicarea de catre Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a unor noi sanctiuni, timp in care isi extinde capacitatile nucleare pe care le-ar putea folosi la obtinerea de arme nucleare.

La sfarsitul lunii, Statele Unite gazduiesc o intalnire cu reprezentantii membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si ai Germaniei pentru a discuta instituirea de noi sanctiuni Iranului.

Teheranul a avertizat insa ca inasprirea sanctiunilor va inrautati relatiile cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.