Institutul American pentru Pace a publicat un raport privind Kosovo, sugerand o serie de masuri ce se impun dupa 10 decembrie si indemnand SUA sa fie pregatite pentru a actiona in afara structurii ONU.
Potrivit postului de radio B92, documentul, intitulat "Kosovo: iesire din impas", a fost elaborat de un grup de 12 experti din Balcani care lucreaza pentru Institutul mentionat. Textul respinge orice notiune de divizare a provinciei Kosovo si pledeaza pentru o implementare urgenta a planului negociatorului Martti Ahtisaari daca negocierile in curs nu vor ajunge la niciun rezultat. Daniel Serwe, vicepresedintele institutului si coautorul lucrarii, spune ca "scopul raportului este de a sugera metode de rezolvare a blocajului intervenit in stabilirea statutului provinciei" sarbe. "Noi credem ca discutiile nu au dat roade, iar principalul obiectiv il constituie realizarea de progrese", a adaugat el, estimand divizarea regiunii o ideea proasta atat pentru Kosovo, cat si pentru Serbia sau restul zonei. "Daca albanezii din Kosovo sunt obligati sa renunte la nordul provinciei, ei vor cere Valea Presevo. Ideea divizarii este inacceptabila si pentru Serbia, deoarece ea refuza sa renunte la orice parte a teritoriului ei", a explicat el. in concluzie, expertii au estimat ca "este de preferat ca SUA si UE sa actioneze impreuna si sa instaureze stabilitatea in Kosovo. A astepta un consens al tuturor celor 27 de state membre UE nu este o optiune viabila", specifica raportul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.