Printr-un tertip diplomatic, Parisul incearca sa forteze mina americanilor pentru a recunoaste legitimitatea Curtii Penale Internationale.

Consiliul de Securitate al ONU urma sa voteze, ieri, la propunerea Frantei, un proiect de rezolutie privind conflictul din vestul Sudanului, care pune Statele Unite in situatia de a recunoaste, chiar daca nu vor, legitimitatea Curtii Penale Internationale (CPI), relateaza "The New York Times". Textul rezolutiei franceze cere judecarea delictelor de razboi comise in regiunea sudaneza Darfur la CPI - instanta internationala pe care administratia Bush refuza sa o recunoasca, argumentind ca ar expune soldatii SUA la procese motivate politic.

Gratie statului de membru permanent al Consiliului de Securitate, Washington poate respinge rezolutia prin veto. Insa, o astfel de pozitie poate avea efecte politice negative, in conditiile in care majoritatea comunitatii internationale deplinge absenta unui mecanism de pedepsire a atrocitatilor din zona apuseana a statului est-african. 300.000 de sudanezi de culoare au fost ucisi si doua milioane au devenit refugiati in urma raidurilor militiilor arabe Jajaweed, despre care organizatiile de aparare a drepturilor omului afirma ca sint sustinute de guvernul de la Khartoum.

Diplomatii francezi de la ONU sustineau ieri ca au obtinut deja sustinerea altor zece membri ai Consiliului de Securitate, pentru aprobare fiind necesare noua voturi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.