Castro a declarat ca i-a salvat viata fostului presedinte al Americii, Ronald Reagan, intr-un editorial pe care l-a scris intr-un ziar si care a fost citit la televiziunea cubaneza.

Fidel mai declara ca tara sa a cooperat cu Statele Unite ale Americii in trecut. Eseul lui Castro a fost publicat in ziarul partidului comunist Granma si este pentru prima data cand Cuba afirma ca ar fi contribuit la salvarea fostului presedinte al Americii.

Castro a povestit cum un oficial al securitatii cubaneze care lucra la ONU a fost avertizat in 1984 ca exista un complot al unui grup extremist de dreapta. Grupul intentiona sa-l ucida pe Ronald Reagan in timpul unei vizite pe care acesta o planuise in Carolina de Nord in cursul aceluiasi an.

In cadrul unei intalniri secrete care a avut loc la doar doua blocuri distanta de cladirea ONU din New York, informatia a ajuns la Robert C. Muller, seful misiunii de securitate al ONU, care a dat la randul lui informatia guvernului american, a declarat Fidel. El a scris: "informatia era completa: existau pe hartie numele celor implicati in planul diabolic; exista si data, ziua si ora unde ar fi avut loc asasinatul; exista chiar si descrierea tipurilor de arma care urmau sa fie folosite, precum si locul unde teroristii au ascuns armele".

Castro a refuzat sa spuna cum au descoperit cubanezii acest complot, dar a explicat ca autoritatile lor au aflat ulterior ca FBI a facut o serie de arestari in Carolina de Nord si ca cei de la FBI le-ar fi spus ca a durat ceva vreme pana au actionat, pentru ca au dorit sa verifice veridicitatea informatiilor primite.

Se pare ca Ronald Reagan nu si-a modificat programul, existand inregistrari care dovedesc ca acesta a vizitat Carolina de Nord in octombrie 1984, pentru a strange voturi pentru republicani.

Cu toate acestea, nici in biblioteca prezidentiala si nici in Muzeul din Simi Valley, California, nu exista nici o referire la vreo tentativa de asasinat a presedintelui Reagan. "Nu am vazut nici un document de genul acesta", a explicat Lisa Jones, care lucreaza la arhivele bibliotecii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.