Pelerinajul polar ar trebui sa fie insotit in minte si suflet de toti cei carora le pasa de viitorul omenirii si de relatia ei cu planeta.

La 30 noiembrie 2006, Papa Benedict XVI si Patriarhul ecumenic Bartolomeu I au semnat la Fanar o declaratie comuna: „in zilele noastre, in fata marilor pericole privind mediul inconjurator natural, vrem sa exprimam temerea fata de consecintele negative pentru umanitate si pentru Creatie, in intregimea ei, care pot rezulta din progresul economic si tehnologic ce nu cunoaste limite.

In calitate de conducatori religiosi, consideram datoria noastra sa incurajam si sa sustinem toate eforturile care se fac pentru protejarea creatiei lui Dumnezeu si pentru a lasa generatiilor viitoare un pamant pe care ele sa poata trai".

In prima dimineata pe vasul Fram, cardinalul Theodore McCarrick mi-a spus: „Am iesit pe punte si m-a frapat cat de cald este afara. Apoi mi-am spus ca, de fapt, de aceea suntem noi aici". Pelerinajul polar este facut cu umilinta.

„Rugaciunea in tacere", care a reunit catolici, ortodocsi si protestanti, alaturi de musulmani siiti, sunniti, wahabi si ismaili, evrei, budisti, hindusi, taoisti, Shinto, precum si Inuit si Saami, reprezentand credinta din Cercul Arctic, a avut loc intr-un decor aproape ireal. Pe puntea alba si moderna a unui vas de mari proportii, mai multi lideri religiosi, asezati unul langa altul, alaturi de copii, au tinut una dintre cele mai simple si mai neobisnuite slujbe, in pace, in tacere si inconjurati de o apasatoare frumusete.

Oceanul Arctic nu mai ingheata!

Langa trei aisberguri, asezate in­tr-o pers­pec­­tiva coplesitoa­re, linistita si etern­a, oa­meni din multe col­turi ale lumii au privit natura in fata. De fapt, s-au privi­t pe ei insisi, aducand unul altuia bogatia diferentelor dintre ei. Am avut noroc de o vreme insorita, stralucitoare, fara vant, cu temperaturi destul de joase, dar cu o natura primitoare.

Prima sesiune plenara a fost moderata de ministrul finantelor si afacerilor externe al Groenlandei, dna Aleqa Hammond. Localnicii au inteles de mult, din felul in care natura isi schimba reactiile si ritmurile firesti, ca in Groenlanda se intampla lucruri rele. ingrijorarea pentru pamantul lor neasemuit de frumos si de misterios au aparut mult inaintea primelor reactii ale oamenilor de stiinta, activistilor si liderilor.

Doamna ministru a amintit ca, doar cu patru-cinci ani in urma, apa oceanului ingheta iarna, iar localnicii puteau sa pescuiasca, transportati pe gheata cu sanii trase de cain­i. Acum, oceanul nu mai ingheata deloc. Unii dintre caini au murit de foame. insa, nu toate consecintele schimbarilor de clima sunt rele. incalzirea ofera florei o sansa de a se diversifica, lucru care schimba tot sistemul natural si cultural.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.