Pe zi ce trece, China isi schimba fata. Nu este nicio surpriza faptul ca satele sunt "rase" de pe fata pamantului si, in locul lor, apar orase magnifice cu hoteluri de lux, vile somptuoase si terenuri de golf pentru noii bogatasi.

Ceea ce este cel mai ciudat este ca rasar peste noapte minuni ale arhitecturii europene, copiate fidel. Astfel ca vizitatorii pot gasi in China atat Turnul Eiffel, cat si intregul Bulevard Champs Elysees sau chiar grandiosul Colosseum!

In Shenzhen, un oras de la frontiera cu Hong Kong, unde astfel de preocupari de "europenizare" arhitecturala nu erau nici macar imaginate in urma cu trei decenii, peisajul s-a schimbat intr-atat, incat turistul parca nici nu mai poate sa-si dea seama pe ce continent se afla.

Edilii localnici au ridicat un hotel de lux cu tema alpina, care combina intrucatva virtutile arhitecturii elvetiene si minunile vietii chineze de la tara. Amestecul, cu totul deosebit, e­ste exact implinirea visului unui om de afaceri chinez de a avea un urias hotel de cinci stele cum nu s-a mai vazut pe lume, la poalele colinelor pe care se intinde o plantatie de ceai.

Turismul, afacere importanta in China

Expertii in peisagistica spun ca se pare ca specialistii care se ingrijesc de dezvoltarea arhitecturala au inceput sa abandoneze tot ceea ce este chinezesc in favoarea unui eclectic stil exotic ce combina trasaturile unui secol de stereotipuri "English manners", "French romance" si "Swiss chocolate".