Europenii si americanii au pareri total diferite cu privire la oportunitatea folosirii fortei, daca diplomatia nu reuseste sa opreasca programul nuclear iranian. Aceasta reprezinta o mare provocare pentru viitoarele relatii transaltlantice, dupa cum indica Studiul anual Transatlantic Trends.

Sondajul de opinie, realizat de Marshall Fund din Statele Unite si de patru fundatii europene, sugereaza ca relatiile americano-europene nu au sanse sa fie refacute, pana cand nu va fi un nou presedinte la Casa Alba si chiar si atunci aceste relatii nu se vor imbunatati prea mult.

Sondajul a fost efectuat in Statele Unite si in 12 tari europene in luna iunie. Acesta arata ca o proportie foarte mare, 77% dintre europeni dezaproba politica internationala a lui George W. Bush.

Divergenta de opinii cea mai evidenta se inregistreaza in cazul modului in care Iranul poate fi descurajat sa fabrice arme nucleare: 47% dintre europeni exclud actiunea militara, daca diplomatia esueaza, si doar 18% sunt in favoarea amenintarii cu forta. In schimb, in Statele Unite, 47% dintre americani sustin o actiune militara, fata de doar 32% care exclud aceasta varianta, informeaza NewsIn.

Cei care au participat la studiu au citat gestionarea razboiului din Irak si stilul personal al lui Bush ca motive pentru opiniile lor.

"Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si Gordon Brown pot oferi o noua directie de cooperare in relatiile transatlantice in Europa, dar, potrivit studiului de anul acesta al Transatlantic Trends, ei vor trebui sa gestioneze cu atentie aceste relatii", au declarat cercetatorii.

Rezultatele studiului au provocat reactii printre oficialii europeni si americani, astfel incat, Robert Cooper, director general pentru afaceri externe in Consiliul UE, a declarat ca studiul arata "un fenomen real, si nu trecator, in relatiile transatlantice".

In acelasi timp, si adjunctul secretarului american de stat pentru relatii europene, Colleen Graffy, a fost de acord ca "violenta din partea Statelor Unite a devenit un sport" si ca va fi nevoie de o schimbare a administratiei americane, de schimbari in Irak sau in atitudinea presei pentru a schimba aceasta perceptie.

Totusi, americanii si europenii sunt de acord cu privire la principalele amenintari la adresa securitatii - terorism, dependenta energetica, schimbarea climatica si posibilitatea ca Iranul sa dobandeasca arme nucleare.

Si in acest sens, Colleen Graffy a subliniat: "Ceea ce este important este faptul ca vrem cu adevarat sa lucram impreuna si ca exista perceptia tot mai mare a faptului ca impreuna suntem o comunitate democratica"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.