„Coalitia de vointa", care s-a raliat in jurul Americii pentru a sprijini invazia si ocupatia Irakului, este din ce in ce mai subtire, ultimii care iau in calcul retragerea fiind britanicii, sud-coreenii si polonezii

"Coalitia de vointa", cum a numit presedintele Bush grupul tarilor care au sprijinit invazia Irakului din 2003 si ocupatia ulterioara, a devenit, treptat, o coalitie a "lipsei de vointa".

Britanicii si sud-coreenii, cea de-a doua respectiv a treia forta militara ca marime din Irak, dupa SUA, vorbesc despre retragere. Alte tari, cu contingente mai mici, cum sunt Danemarca si Lituania, s-au retras deja in august.

Dupa patru ani si jumatate de lupta, fara rezultate concrete, trupele au parasit luni orasul Basra. Marea Britanie, cel mai important aliat al SUA in Irak, a anuntat o noua reducere de trupe pana la sfarsitul anului: de la 5.500 la 3.000 de soldati.

Baza britanica va ramane la aeroportul situat langa Basra. Retragerea soldatilor din interiorul orasului, din vechiul palat al lui Saddam Hussein, este vazut ca un "preludiu" al retragerii totale din Irak, despre care expertii in aparare spun ca ar crea haos si relatii incordate cu americanii. Numarul total al soldatilor britanici a fost deja redus de la 7.500 - in timpul invaziei din 2003 - la 5.500. „Retragerea a fost organizata si planificata", a declarat premierul britanic Gordon Brown pentru BBC.

Giles Merrit, directorul grupului de expertii "Security & Defense Agenda" de la Bruxelles, a declarat ca nu exista victorie sau infrangere cand vorbim de Irak. "Situatia va deveni din ce in ce mai complicata si va fi din ce in ce mai greu pentru irakieni. in Irak nu vor fi castigatori, ci numai invinsi. Pentru britanici, retragerea este un semn ca armata nu mai are resurse."

Coreea de Sud s-ar putea retrage in decembrie

Guvernul Coreei de Sud, a treia forta militara ca marime din Irak, dupa SUA si Marea Britanie, si-a anuntat deja intentia de retragere pana la sfarsitul anului. Un numar de 545 de soldati sud-coreeni pleaca astazi in Irak, relateaza presa de la Seul, ca parte a programului de rotare a trupelor din unitatea Zaytun, de 1.200 de soldati, stationata la suburbiile orasului Irbil, la 350 de kilometri nord de Bagdad.

in mod normal, misiunea lor ar fi de sase luni, dar perioada ar putea fi redusa la numai patru luni, in conditiile in care ei se vor intoarce acasa in decembrie. Guvernul de la Seul a fixat luna septembrie drept dead­line pentru elaborarea unui plan de retragere a trupelor.

"Ne pregatim sa inaintam un raport Adunarii Nationale", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Kim Hyung-gi. Surse militare citate de presa sud-coreeana afirma ca exista o dezbatere aprinsa pe tema retragerii trupelor. Unii sustin amanarea retragerii cu un an, in conditiile unei posibile reduceri a trupelor, iar opinia publica este impartita. O mare parte a sud-coreenilor a devenit reticenta la dispunerea de trupe in Irak din cauza recentei crize a ostaticilor din Afganistan.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.