Un distrugator de rachete cu teleghidare din Flota a Sasea a SUA a vizitat la inceputul lunii august portul bulgar Varna, executand exercitii navale alaturi de Marina bulgara. Acest eveniment ar fi fost privit, in mod normal, ca un exercitiu de rutina.

Cu toate acestea, anuntarea trimiterii unor trupe americane in cateva baze bulgare (precum si in Romania) a starnit ingrijorare in doua dintre tarile hegemonice din regiunea Marii Negre: Federatia Rusa si Turcia. Dezvoltarea relatiilor din domeniul securitatii dintre Washington si Sofia, prin urmare, adauga o noua dimensiune vizitei de rutina a distrugatorului american, avand semnificatia “sosirii” SUA la Marea Neagra.

Exista o alianta americano-bulgara?

In perioada Razboiului Rece, Bulgaria a fost vazuta ca fiind un satelit al Moscovei, sub conducerea lui Todor Jivkov. Cincisprezece ani mai tarziu, dupa caderea Uniunii Sovietice, si-a inceput demersurile de alaturare Occidentului, prin intermediul statutului de membra a NATO si UE (carora li s-a alaturat, insa, mult mai tarziu decat alte foste tari membre ale Tratatului de la Varsovia), noteaza Alejandro Sanchez, autorul raportului pentru The Power and Interest News Report (PINR). La 28 aprilie 2006, ministrul de externe al Bulgariei, Ivailo Kalfin, si secretarul de stat american Condoleezza Rice au semnat Acordul de Cooperare in domeniul Apararii, un acord pe zece ani, care permite stationarea in Bulgaria a 2.500 de soldati americani. In timpul rotatiei trupelor, numarul soldatilor poate creste la 5.000, pentru o perioada de 30 de zile. Soldatii americani vor fi stationati in trei baze bulgare: in Zona de Antrenament Novo Selo, la Baza Aeriana Bezmer si la Baza Aeriana Graf Ignatievo.

Ambasada americana la Sofia a explicat ca nu vor exista “baze americane” pe teritoriul bulgar. Acestea sunt si vor continua sa fie baze bulgare, sub drapel bulgar si comanda bulgara, insa vor fi folosite si de trupele americane, pentru antrenament. Nu toti bulgarii sunt de acord cu prezenta soldatilor americani pe teritoriul tarii lor. Volen Siderov, liderul partidului nationalist Ataka, a declarat ca “bazele SUA vor transforma Bulgaria intr-o tinta pentru teroristi”. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a dat si el dovada de scepticism cu privire la aceste baze ale SUA. El a declarat la postul national de radio al Bulgariei ca “acordul privitor la stabilirea de baze militare ale SUA pe teritoriul bulgar este o intelegere bilaterala intre Bulgaria si SUA. Nu vad cum ar putea NATO sa beneficieze de pe urma acestor baze in prezent... In acest stadiu, nu prevad ca NATO ar urma sa foloseasca aceste baze”.

De ce este Bulgaria importanta?

Nu dimensiunea armatei bulgare este motivul pentru care Washingtonul da dovada de interes fata de relatia de prietenie cu aceasta tara slava. Din punct de vedere geografic, Bulgaria le ofera SUA (si NATO) o prezenta mai mare la Marea Neagra, prin care exista proiecte de construire de conducte de petrol si gaz. De asemenea, Bulgaria se afla aproape de fosta Iugoslavie, un spatiu in care tensiunea e constanta, in special in decursul ultimului deceniu. Mai important chiar, Balcanii reprezinta o zona de tranzit pentru traficul cu droguri ilegale spre Europa. In plus, Bulgaria este relativ aproape de tari din Caucaz, precum Georgia - un prieten si mai important al Statelor Unite. Bazele permit totodata SUA sa exercite un control sporit asupra tarii si asupra regiunii “Orientului Mijlociu Mare”, in conditiile in care Washingtonul are acum o prezenta militara in sud - flota a 5-a a SUA in Bahrein - si va detine o prezenta si in nord prin vecinatatea Bulgariei.

A privi Bulgaria in perspectiva

In multe privinte, relatiile internationale sunt ca un joc de sah geopolitic in care guvernele trebuie sa se gandeasca la consecintele fiecarei miscari pe care o fac. In perioada sovietica, Bulgaria era aliatul de incredere al Moscovei in Europa de Sud-Est, in asemenea masura incat Washingtonul nici nu a incercat sa isi amelioreze relatiile cu Sofia. In realitate, decizia lui Todor Jivkov de a ramane un aliat al Moscovei a insemnat ca putea ramane la putere nelimitat si probabil ca si-a dat seama ca a incerca sa se rupa de Moscova sovietica insemna o indepartare a lui de la putere. Astazi, strategii politici de la Sofia au decis ca “Occidentul”, insemnand aderarea la organizatii precum NATO si UE, si prietenia cu Washingtonul sunt in interesul lor.

Datorita pozitiei geopolitice unice a Bulgariei, strategii de la Sofia vor fi nevoiti sa cantareasca cu mare atentie prieteniile pe viitor, indeosebi relatiile cu NATO, cu tarile europene si cu SUA. Fiecare guvern isi are propriile interese si este important ca Sofia sa isi aminteasca faptul ca lucrurile care multumesc Washingtonul nu sunt neaparat si pe placul liderilor de la Bruxelles si din restul Europei. Mai mult, Bulgaria nu trebuie sa-si uite legaturile istorice cu tarile din Balcani, din lumea araba si cu Rusia. Este putin probabil ca Bulgaria sa devina o tinta pentru teroristi din cauza acceptarii prezentei soldatilor americani pe teritoriul ei, insa cu siguranta Kremlinul va supraveghea cu atentie evolutia situatiei din aceasta tara in anii ce vor urma. Sofia trebuie sa nu uite faptul ca principalul interes al SUA in Bulgaria, la fel ca si cel avut de Rusia in trecut, este legat de pozitionarea geografica a tarii la Marea Neagra.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.