Efectele incalzirii globale asupra peisajelor Pamantului, indeosebi in regiunile de coasta, sunt deja vizibile si implica modificarea hartilor, sustin experti cartografi. Cu ocazia publicarii „Atlasului complet al lumii” (The Times Atlas of the World), editat de „The Times” si lansat astazi la Londra, autorii acestei lucrari de referinta au afirmat ca au fost nevoiti sa redeseneze unele zone costaliere si chiar sa schimbe clasificarea anumitor regiuni, in raport cu editia precedenta, din 2003.

„Am putut sa vedem, literalmente, dezastrele ecologice cum se dezvolta in fata ochilor nostri. Ne temem cu adevarat ca intr-un viitor apropiat unele peisaje celebre vor disparea pentru totdeauna”, a declarat Mick Ashworth, redactorul-sef al atlasului.

„Conturul anumitor regiuni, precum Bangladesh, s-a schimbat. Nivelul apelor a crescut cu 3 milimetri pe an, situatie care a avut efecte curioase asupra coastei”, a precizat el. Iar fluviul Huang He (Fluviul Galben), cel de-al doilea ca lungime din China, „nu mai ajunge sa se verse in mare, ceea ce a antrenat modificari ale coastei”.