Ministrul de Interne kargaz, Barkin Subanbekov, si procurorul general Mahtabek Abdaldaev, au fost demisi, ieri, prin decret prezidential, in conditiile in care Karghistanul se confrunta cu un val de manifestatii din partea Opozitiei, informeaza Reuters. Conducerea Ministerului de Interne al Karghistanului a fost preluata de seful Politiei din Biskek, Kenesbek Dusebaev, in vreme ce functia de procuror general a revenit sefului serviciului de aparare, Marat Sutalinov, a precizat purtatorul de cuvant al presedintiei kargaze, refuzand sa detalieze motivele care au stat la baza deciziei presedintelui Askar Arkaiev.

"Arkaiev isi intareste monopolul de putere prin numirea unor adepti ai modalitatilor rigide in aceste posturi," a comentat presedintele Coalitiei pentru Democratie si Societate Civila din Karghistan, Edil Baisalov, gestul presedintelui karghiz. "Aceste schimbari de personal nu ne conving, de vreme ce singurul lucru care ne intereseaza este demisia imediata a lui Arkaiev. Nu vom inceta pana cand nu va pleca," a declarat unul dintre membrii consiliului coordonator al Opozitiei, Topchubek Turgunaliev. "(Cei doi) reprezinta ultima suflare a regimului Arkaiev. Ei pot varsa sange si, cu acest pret, pot salva regimul Arkaiev," a continuat Turgunaliev.

Partizanii Opozitiei kargize contesta rezultatele alegerilor legislative de la sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie, acuzand partidul aflat la guvernare de fraudarea scrutinului electoral. In urma protestelor organizate de oponentii regimului Arkaiev, Departamentul de Stat al SUA a lansat, marti, un apel "partilor sa evite violenta si sa se angajeze intr-un dialog pentru solutionarea diferendelor lor". "Ne asteptam ca institutiile din Karghistan sa functioneze in limitele instructiunilor" date de presedintele Arkaiev, a mai precizat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Adam Ereli.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.