In timpul discursului, Srkozy a reamintit sprijinul Frantei pentru o politica a reconcilierii."Tragedia irakiana nu poate sa ne lase indiferenti. Franta a fost ostila acestui razboi, gratie lui Jacques Chirac, si a ramas astfel", a declarat Sarkozy. "Nu va exista altfel de solutie decat politica", a mai adaugat acesta.

Presedintele francez propune „marginalizarea grupurilor politice extremiste si un proces sincer de reconciliere nationala, la capatul caruia fiecare segment al societatii irakiene, si fiecare irakian va trebui sa aiba un acces echitabil la institutiile si resursele tarii". Aceasta politica, potrivit lui Sarkozy, sustine de asemenea „definirea unui orizont clar privind retragerea trupelor straine din Irak”

Presedintele francez a mai declarat faptul ca " O decizie in acest sens va constrange toti actorii sa isi masoare responsabilitatile si sa se organizeze in consecinta, fapt ce va determina in acelasi timp „comunitatea internationala, incepand cu tarile din regiune sa actioneze cat mai util.”

In ultimele saptamani au existat tot mai multe apeluri pentru ca Statele Unite sa inceapa retragerea trupelor americane din Irak, dar Casa Alba a respins pana in prezent aceasta