Dupa ce, din cauza flacarilor de nestapanit din peninsula Peloponez, a fost declarata starea de urgenta in provinciile Laconia si Messenia, guvernul de la Atena a cerut sprijinul Uniunii Europene.

Batranul continent a reactionat rapid la apelul disperat al grecilor, astfel ca avioane din Franta, Spania si Italia au fost trimise in zonele afectate. Elicoptere specializate au fost puse la dispozitia autoritatilor elene si de Norvegia, Germania, Olanda. Bilantul provizoriu al mortilor este de 52 de persoane. Steagul elen va fi coborat in berna timp de trei zile.

"Suntem in fata unei tragedii nationale", a declarat premierul grec Kostas Karamalis, dupa ce numarul victimelor a ajuns la 52 de persoane ieri-dimineata.

Cea mai afectata de flacari a fost localitatea Zakharo, din partea de sud-vest a Peloponezului, unde in noaptea de sambata spre duminica au mai fost gasite alte cinci corpuri calcinate. Karamalis este de parere ca un numar atat de mare de incendii "nu poate fi doar o simpla coincidenta" si ca ele ar avea ca punct de plecare mai multe maini criminale.

"Piromanii vor fi gasiti si pedepsiti", a anuntat premierul grec, iar unii experti au declarat ca o parte dintre incendii au avut la baza acte rauvoitoare. in acest context, patru persoane au fost arestate deja, fiind suspectate de provocarea intentionata a flacarilor. Politicienii si-au intrerupt campania electorala, iar Federatia greaca de fotbal si-a suspendat toate meciurile timp de o saptamana, in semn de doliu.

Peste 1.200 de pompieri si soldati au incercat sa domoleasca infernul din Peloponez. Sute de turisti au fost evacuati si de pe insula Evia, aflata in nord-estul Atenei.

Focul a ajuns la periferia capitalei, astfel ca autostrada care leaga Atena de aeroportul international a fost inchisa. Peste centrul metropolei pluteste un nor de cenusa, din cauza caruia sute de locuitori s-au intoxicat. De teama flacarilor, mii de persoane si-au abandonat casele in Peloponez, dar si in Atena.

Orasul Jocurilor Olimpice, amenintat

Desi vantul a mai scazut in intensitate, purtatorul de cuvant al pompierilor a declarat ieri dupa-amiaza ca situatia "este in continuare critica".

Echipele de interventie se tem de ce e mai rau: in satele din Peloponez exista riscul ca unii localnici care s-au baricadat in casa in incercarea disperata de a scapa de flacari sa fi murit asfixiati din cauza fumului.

Ieri dupa-amiaza, focul ajunsese si in apropierea anticului oras Olimpia (patrimoniu UNESCO), locul unde s-au tinut primele Jocuri Olimpice din istorie. Peste 1.000 de pompieri si 400 de militari i-au ajutat pe localnici sa-si evacue­ze casele.