”Statele invecinate cu Venezuela ar trebui sa fie pregatite sa raspunda posibilei amenintari pe care ar reprezenta-o sporirea capacitatii militare a acestei tari”, a declarat un oficial american, citat de Reuters.

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, un opozant ferm al Washingtonului, a provocat nemultumirea Statelor Unite dupa ce a cheltuit miliarde de dolari pentru achizitionarea de avioane rusesti, elicoptere de atac si mitraliere Kalasnikov. Bush sustine ca planurile lui Chavez de a construi fabrici de armament da nastere la temeri cu privire la posibila destinatie a armelor, care pot ajunge la gherilele din Columbia.

”Se pare ca o consolidare de acest tip nu corespunde prea mult cu realitatea din acel teritoriu”, a declarat subsecretarul american al Apararii pentru probleme legate de emisfera vestica, Stephen Johnson, intr-o vizita facuta la Bogota. „Efectul este a intimida statele invecinate, (...) iar democratiile din regiune trebuie sa fie capabile sa reactioneze la acest lucru in sensul reducerii unei astfel de amenintari”, a explicat Johnson. El sugereaza, de asemenea, ca prima linie de aparare ar trebui sa fie diplomatia si colaborarea cu Organizatia Statelor Americane, de pilda.

Chavez sustine ca a dispus instruirea fortelor armate pentru a contracara un posibil atac din partea SUA si a precizat ca armamentul a fost necesar pentru modernizarea fortelor armate venezuelene. El ar dori o alianta regionala care sa contracareze politicile externe si comerciale ale Statelor Unite. Oficialii americani si criticii il considera insa un dictator care a subminat democratia din Venezuela.

In acest timp, Columbia este cel mai puternic aliat al Washingtonului, intr-o regiune in care liderii de stanga precum Chavez au castigat teren. Presedintele Alvaro Uribe a primit ajutoare de miliarde de dolari din partea SUA, pentru a lupta impotriva rebelilor de stanga si traficului de droguri care alimenteaza razboiul.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.