Rapoartele Natiunilor Unite si ale organizatiilor de aparare a drepturilor omului sustin ca 27 milioane de oameni de pe glob se afla in aceasta situatie

„Sclavia" este un cuvant care, de cele mai multe ori, trezeste amintiri intunecate dintr-o epoca apusa. Lui ii sunt asociate chipuri chinuite de negri si scene crude de pe plantatiile de bumbac din sudul Statelor Unite. Sau scene din filme istorice cu prizonieri ai vreunui tiran antic, tragand inlantuiti la galere.

Pentru cei mai multi, comertul cu sclavi de pe continentul african reprezinta cea mai apropiata definitie pentru fenomenul sclaviei. Din pacate, realitatea lumii in care traim contrazice aceste reprezentari traditionale. Din ce in ce mai multe organizatii umanitare sau de aparare a drepturilor omului denunta sclavia moderna, o "boala" de pe urma careia unii sufera, iar altii fac averi.

Rapoartele organizatiilor de aparare a drepturilor omului definesc sclavii moderni drept contemporani ai nostri care muncesc fara a fi platiti, sunt tinuti captivi sub amenintarea violentei si sunt obligati sa duca o viata de mizerie. Desi, oficial, sclavia este interzisa in toate tarile, numarul sclavilor la nivel mondial este ingrijorator: se estimeaza ca este vorba despre 27 milioane de oameni cu acest nedorit statut.

Numarul real nu este insa cunoscut cu exactitate. UNICEF (United Nations Childrens Fund) estimeaza ca aproximativ 218 milioane de copii sunt exploatati anual pe glob, la care se adauga in jur de 300.000 de copii-soldat, unii cu varste sub 10 ani, folositi in peste 30 de zone de conflict de pe glob.

Asia, patria sclaviei moderne

Majoritatea sclavilor zilelor noastre provin din Asia de Sud, in special din India, Pakistan, Bangladesh si Nepal. Milioane de copii indieni sunt "donati" chiar de familiile lor, pentru a deveni "sclavi domestici". Sunt copii care, sub pretextul ca vor primi educatie si o viata mai buna, ajung sa lucreze de dimineata pana seara in gospodariile "binefacatorilor" lor.

Desi exista o lege care interzice indienilor sa-si trimita la munca copiii sub 14 ani, ministrul de resort apreciaza ca, la momentul actual, 12,6 milioane de minori cu varste intre 5 si 14 ani lucreaza in aceasta tara - o cifra-record la nivel mondial. Un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), numit "Alianta Globala impotriva Muncii Fortate", subliniaza ca, desi cel mai mare numar de sclavi provine din tarile sarace din Asia si America Latina, exista mai mult de 350.000 de cazuri inregistrate in lumea industrializata.

O practica regasita si in Europa

Sclavia moderna nu reprezinta o necunoscuta nici pentru Europa. O serie de cercetari finantate de guvernul britanic, de pilda, arata ca, in 2003, in aceasta tara erau traficate pentru prostitutie 4.000 de persoane. Recent, publicatia " The Independent" scria ca sute de copii din Africa sunt adusi ilegal in Marea Britanie pentru a fi folositi apoi ca sclavi.

Primul caz facut public al unui copil adus ilegal in Marea Britanie a fost cel al unei fetite nigeriene, in anul 1995. Desi au trecut 12 ani de atunci, nimeni nu a fost inculpat in cazul copiilor traficati de pe Continentul Negru. Statisticile recente demonstreaza ca sute de copii au fost adusi din Nigeria, Ghana si Uganda de traficanti profesionisti. in cele mai multe cazuri, copiilor li se promit conditii mai bune de trai si acces la educatie. Dupa sosirea in Marea Britanie, sunt tinuti ascunsi si fortati sa devina servitori sau, mai rau, sa se prostitueze.

Copiii lucreaza fara a fi platiti si sunt batuti daca nu isi fac treaba. Vernon Coaker, secretar de stat in Ministerul de Interne britanic, a recunoscut ca guvernul mai are multe de facut in aceasta problema. "Studiile arata ca traficul de copii nu se diminueaza.

Este un semnal negativ ca exista cazuri de copii folositi in sclavia moderna." Romania si Bulgaria se numara printre "sursele principale" ale traficului de persoane, potrivit unei liste intocmite de Natiunile Unite. Un aspect care nu trebuie ignorat este insa ca pentru fiecare fata/femeie traficata exista si un barbat, un client gata sa plateasca pentru servicii sexuale, fara sa puna prea multe intrebari.

Pepiniera africana

Estimarile arata ca intre 200 si 800.000 de oameni sunt traficati anual de pe continentul african. Tara cea mai afectata este Mauritania unde, desi sclavia a fost interzisa oficial in 1981 si in ciuda legilor care pedepsesc aspru negustorii de sclavi, fenomenul nu a fost eradicat. in conditiile in care populatia acestei tari este in majoritate nomada, este destul de greu sa se tina evidenta persoanelor care "dispar".

Nici in Nigeria lucrurile nu sunt mai roz. Din datele organizatiei "Anti-Slavery International" reiese ca 43.000 de persoane au statut de sclavi in Nigeria. Reprezentantii Human Rights Watch dau ca exemplu tarile vest-africane, unde copiii-sclavi sunt obligati sa lucreze in mine, ajung pe strazi sau sunt "expediati" in Europa, unde multi ajung sclavi sexuali.

Copiii saraci din mediul rural sunt trimisi sa "locuiasca" la rude mai bogate, la oras. Specialistii comenteaza ca, desi exista si exemple de copii care au avut parte de experiente pozitive, in general, sistemul este unul de exploatare si abuz. Raportul HRW citeaza cazul unei fete de 15 ani, trimisa sa lucreze ca ajutor in gospodaria unei rude, in capitala statului Guineea. Fata a marturisit cum era violata de sotul femeii, de fiecare data cand sotia lipsea de acasa. Numeroase sunt si cazurile copiilor care ajung slugi in casele celor mai avuti, unde se ocupa de treburile gospodariei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.