Sustinatorii lui Viktor Iuscenko, liderul opozitiei ucrainene, au intrat, ieri, in cea de-a treia zi de proteste, la Kiev si in alte mari orase din vestul tarii, dupa ce, marti, acesta a fost proclamat de deputatii opozitiei presedinte al Ucrainei si chiar a depus in mod simbolic juramintul de investitura in fata Parlamentului.

Cu toate acestea, Comisia Electorala Centrala (CEC) l-a proclamat oficial ca invingator pe candidatul pro-rus, Viktor Ianukovici, cu aproape trei procente avans in fata lui Iuscenko - 49,45%, fata de 46,61%. Zeci de mii de sustinatori ai opozitiei, care contesta rezultatul oficial si acuza autoritatile de frauda, s-au adunat si ieri, la Kiev, pentru a treia zi consecutiv. In fata sustinatorilor sai, Iuscenko a adresat puterii propunerea de a organiza un nou scrutin, mai precis repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, insa numai cu conditia ca membrii CEC sa fie schimbati.
In noaptea precedenta, zecile de mii de demonstranti de la Kiev au asediat practic sediul presedintiei ucrainene, sfidind gerul patrunzator, viscolul si impresionantul dispozitiv de securitate format de scutieri. Cintind, dansind si scandind "politia e cu noi", ei au cerut presedintelui sa anuleze rezultatele avansate de CEC.

Chiar daca presedintele in exercitiu, Leonid Kucima, a anuntat ca va purta negocieri cu opozitia, manifestantii s-au imprastiat cu greu, iar citeva sute au preferat sa mentina presiunea asupra presedintiei, petrecindu-si noaptea in fata sediului pazit de scutieri, unde au ridicat aproximativ 20 de corturi in care se mai adaposteau de viscol.
Potrivit relatarilor agentiilor de presa, pe bulevardul Hrisciatik, continuau ieri sa vina autocare cu sustinatori din diferite regiuni ale tarii. In paralel, nu departe de Piata Independentei, s-a desfasurat o manifestatie a sustinatorilor lui Ianukovici, numarul acestora fiind insa mult mai mic, de circa 1.000 de persoane. La Lvov au iesit in strada zecii de mii de suporteri ai lui Iuscenko si, intr-un gest de sfidare a puterii de la Kiev, adunarea regionala locala a ales un nou guvernator, din rindurile opozitiei, in locul celui numit de regimul Kucima.

Nici un dialog

Desi cu o seara inainte, la Kiev se anuntase ca liderii opozitiei accepta sa negocieze cu autoritatile pentru solutionarea crizei, ieri s-a revenit asupra acestei decizii. Opozitia ucraineana a exclus varianta asezarii la masa tratativelor alaturi de putere pentru a negocia altceva decit modalitatea de transfer al puterii, respingind astfel apelul la dialog transmis de presedintele Ucrainei, Leonid Kucima (sustinatorul premierului Viktor Ianukovici). "Nu vom negocia cu Ianukovici si cu persoanele care-l sustin", a declarat in fata multimii de demonstranti adunati in Piata Independentei din Kiev unul dintre liderii opozitiei, Mykola Tomenko.

De cealalta parte, candidatul din partea puterii la presedintia Ucrainei, Viktor Ianukovici, a respins la rindul sau, chiar daca nu la fel de categoric, necesitatea asezarii la masa tratativelor cu opozitia. "Nu se intimpla nimic deosebit. Noi vom continua sa ne respectam sarcinile care ne revin prin constitutie si vom continua sa indeplinim activitatile statului", a precizat el.
Desi Ianukovici, inca sef al guvernului, declara ca in Ucraina nu se intimpla nimic extraordinar, ministrul apararii, Oleksandr Kuzmuk, a semnat ieri un comunicat prin care solicita fortelor armate "intr-un moment atit de grav pentru tara" sa isi pastreze calmul si sa-si "indeplineasca datoria constitutionala". In acelasi mesaj adresat militarilor, Kuzmuk declara ca alegerile s-au desfasurat in conformitate cu legea.

Iuscenko se teme de o lovitura de forta

Pro-occidentalul Viktor Iuscenko a acuzat ieri puterea de la Kiev de pregatirea "unei lovituri de forta" impotriva opozitiei si a facut apel la fortele de ordine sa nu recurga la utilizarea fortei impotriva manifestantilor adunati in centrul Kievului. "Puterea doreste sa constringa poporul prin utilizarea fortei. Ea doreste sa se serveasca de voi si de armele voastre. Fac apel la comandantii fortelor de securitate de a mentine ordinea publica si de a impiedica o tragedie. Trebuie sa-i impiedicati pe oamenii vostri sa utilizeze forta impotriva poporului", se arata in mesajul liderului opozitiei ucrainene. (Sabina Nicolae)

Occidentul ameninta

Cancelariile occidentale au intensificat presiunile asupra autoritatilor de la Kiev, cerind respectarea vointei poporului ucrainean. Intr-un comunicat emis de Casa Alba se afirma ca "Statele Unite sint alaturi de poporul american in aceste momente dificile". Statele Unite si-au reafirmat intentia de "a revizui" relatiile cu Ucraina, daca neregulile constatate in timpul alegerilor nu vor fi corectate. Surse oficiale au precizat ca ar putea fi vorba despre suspendarea ajutoarelor financiare, blocarea unor conturi, precum si restrictii la acordarea vizelor. John Herbst, ambasadorul Statelor Unite la Kiev, s-a intilnit ieri cu Iuscenko, dar nu si cu premierul Viktor Ianukovici sau cu presedintele in exercitiu, Leonid Kucima. De asemenea, tarile membre ale Uniunii Europene i-au convocat pe ambasadorii ucraineni acreditati pe teritoriul lor, pentru a le inmina proteste oficiale.

Presa europeana e unanima: ambitiile imperialiste ruse trebuie domolite

Presa europeana a acuzat Moscova ca este pregatita sa impiedice prin orice mijloace iesirea acestei tari din sfera de influenta a Kremlinului si reorientarea ei spre vest. Ziarele franceze si germane au denuntat umbra Moscovei din spatele alegerilor din Ucraina, publicatia pariziana "Le Figaro" subliniind, de exemplu, ca "implicarea periculoasa a Kremlinului in sustinerea lui Viktor Ianukovici, subliniaza de fapt izolarea Rusiei pe scena internationala si pierderea influentei" in acest spatiu. "Rusia nu vrea sa renunte la influenta pe care o exercita in aceasta zona," scris si cotidianul german "Süddeutsche Zeitung", intr-un editorial intitulat "Regatul lui Putin". De asemenea, editorialistul ziarului norvegian "Afternposten" subliniaza ca "lupta dramatica decurge in ultima instanta din dorinta Rusiei de a-si pastra influenta in Europa de est". Este insa imposibil de spus daca UE va putea sustine o Ucraina independenta, evitind insa o confruntare cu Kremlinul, conchide editorialistul. La Haga, care gazduieste astazi summitul UE-Rusia, ziarul "Trouw" ii sfatuieste pe europeni sa adopte o atitudine ferma fata de Moscova. "UE trebuie sa-si revizuiasca atitudinea concilianta fata de Putin. Nici un presedinte rus nu trebuie sa fie autorizat sa reconstruiasca, pe furis, Uniunea sovietica". (N.C.)

Scenarii catastrofice in presa rusa: "Konet Ukraini"

"Nezavisimaia Gazeta" il citeaza pe Stanislav Belkovski, directorul Institutului pentru Strategie Nationala, care considera ca Vladimir Putin s-a expus nepermis, jucind totul pe cartea lui Viktor Ianukovici, candidatul pro-rus la presedintia Ucrainei. "In nici un caz nu ar fi trebuit pariat pe Ianukovici, in Ucraina erau cinci-sase politicieni care ar fi putut sa-l invinga pe Iuscenko curat si cinstit. Astazi se poate constata existenta unei situatiei revolutionare, iar controlul acestei situatii poate fi dictat doar de logica revolutiei" - a declarat Belkovski pentru "Nezavisimaia Gazeta". Potrivit analistului rus, singura iesire din criza ar fi recunoasterea cistigarii alegerilor de catre Iuscenko si numirea liderului socialist Olexandr Moroz in fruntea unui guvern de coalitie la Kiev, guvern din care sa faca parte atit reprezentatii blocului Ucraina Noastra si ai Partidului Socialist, care-l sprijina pe Viktor Iuscenko, cit si sustinatorii lui Ianukovici.
"Nezavisimaia Gazeta" crede ca Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) o sa-l sprijine pe Iuscenko, spre deosebire de Ministerul de Interne si Procuratura Generala care merg pe mina lui Ianukovici. Cea mai importanta piesa de pe tabla de sah de la Kiev e insa presedintele Leonid Kucima, despre care ziaristii de la "Nezavisimaia Gazeta" au aflat ca se pregateste sa decreteze stare exceptionala dupa anuntarea oficiala a rezultatelor finale.

"Izvestia" - cinci scenarii

Potrivit primului scenariu, Rada Suprema schimba componenta Comisiei Electorale Centrale, iar noua Comisiei va constata falsificarea alegerilor in Donetk si Lugansk, unde Ianukovici a obtinut procente indecente, care amintesc de perioada comunista. Dupa renumararea voturilor din aceste regiuni ar putea fi declarat invingator liderul opozitiei Iuscenko. Al doilea scenariu preconizeaza destramarea Ucrainei, estul si sudul cu Ianukovici iar vestul si centrul cu Iuscenko. O alta varianta avuta in vedere de "Izvestia" se refera la preluarea prin forta a puterii de catre opozitie asupra intregii tari. Al patrulea scenariu: Ianukovici declarat presedinte iar Ucraina va fi izolata politic si economic de catre comunitatea internationala, singurii ei aliati raminind cei trei presedinti, Vladimir Putin, Aleksandr Lukasenko si Igor Smirnov, care l-au felicitat pe Ianukovici pentru "victoria" din alegeri. Al cincilea si ultimul scenariu preconizeaza rezolvarea crizei politice prin negocieri, in urma carora Iuscenko sa recunoasca in schimbul fotoliului de premier victoria lui Ianukovici din turul al doilea.

"Trud": amestec strain

Cotidianul "Trud" dupa ce critica opozitia de la Kiev condusa de Iuscenko, prezinta pe larg scenariul ruperii Ucrainei in doua. Evenimentele de la Kiev, potrivit ziarului "Trud" se aseamana izbitor cu ce s-a intimplat la Belgrad in 2000 si la Tbilisi in 2003 si sugereaza ca in spatele opozitiei ucrainiene s-ar afla forte din Occident. Ianukovici este singurul care intelege gravitatea situatiei si vrea sa salveze Ucraina. Serghei Markov, directorul Institutului de Cercetari Politice de la Moscova, implicat in campania lui Ianukovici din Ucraina, crede ca situatia de la Kiev este foarte grava. "Majoritatea cetatenilor Ucrainei intotdeauna au nutrit sentimente pro-rusesti, de aceea pe cale democratica nu va putea nici un candidat antirus cistiga alegerilor prezidentiale. Judecind dupa rezultatele alegerilor, Ucraina e cea mai divizata tara din lume. Si daca tentativa opozitiei de a cuceri puterea va avea succes, atunci estul si sudul tarii este foarte posibil sa se separe. Cea mai buna varianta de evolutie a evenimentelor este semnarea legii de reforma constitutionala care presupune intarirea rolului guvernului si parlamentului, pentru ca diferitele grupari sa poata fi mai activ reprezentate la nivelul puterii".