Raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, a prezentat ieri, in Comisia pentru Politica Externa a legislativului european, un proiect de raport in care se arata progresele facute de tara noastra in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana, dar si masurile care mai trebuie luate pentru atingerea acestui obiectiv. Documentul elaborat de noul raportor pentru Romania arata ca tara noastra indeplineste criteriul politic, garantand democratia si drepturile omului, ca a consolidat stabilitatea institutiilor. Recomandarile care se fac in acest document se refera la accelerarea reformei, la asigurarea transparentei in procesul legislativ.

Doua saptamani «de foc»

Urmatoarele 15 zile sunt importante pentru Romania, au conchis membrii Comisiei de politica externa dupa audierea si dezbaterea proiectului de raport prezentat de Pierre Moscovici. A refuza Romaniei incheierea negocierilor si semnarea tratatului de aderare conform calendarului ar fi negativ si neproductiv, spunea raportorul in continuare, idee la care au subscris in comentariile lor mai multi europarlamentari. Romania nu trebuie decuplata de Bulgaria la semnarea tratatului de aderare, au aratat alti vorbitori, recunoscand ca tara vecina a incheiat negocierile, dar mai are, de asemenea, de gestionat greutati in unele domenii.

«Amendamentul Watson», respins

Emma Nicholson, fosta raportoare pentru Romania, afirma in comentariul ei ca eforturile sustinute facute de Romania in ultimul timp trebuie recunoscute, fiind convinsa de constientizarea continuarii reformei administrative si judiciare de catre autoritatile romane ca o maxima prioritate.

Ea a tinut sa sublinieze ca nu este de acord cu amendamentul Watson la raport, vizand decuplarea Romaniei de Bulgaria. Filozofia raportului este una a echilibrului, iar calendarul pare posibil, cu conditia ca Romania sa depuna, in scurtul timp care a ramas la dispozitie, eforturi maxime, a aratat presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European, Elmar Brock, propunand elaborarea avizului Comisiei Europene pana la 30 noiembrie, finalizarea negocierilor pana la Consiliul European din 17 decembrie, parcurgerea datelor tehnice pana atunci in ritm sustinut, inceperea redactarii tratatului de aderare si revizuirea lui pana in aprilie anul viitor, Brock evocand data de 9 mai pentru semnarea tratatului de catre Romania si Bulgaria.