Cu zambetul pe buze, un copil a provocat o adevarata tragedie intr-un liceu dintr-o rezervatie indiana, in SUA. Dupa ce si-a impuscat familia, elevul a folosit trei arme de foc ca sa-si macelareasca profesorii si colegii, dupa care s-a sinucis. Cel putin zece persoane si-au pierdut viata in atacul armat, inclusiv agresorul, si alte 14 au fost atinse de gloante.

Majoritatea ranitilor au ajuns in stare foarte grava la spital. Atacul din liceu a avut loc ieri, in Red Lake, un orasel dintr-o rezervatie indiana din Minnesota, in nordul Statelor Unite, la granita cu Canada. Tanarul, identificat de elevi sub numele de Jeff Weise, si-a ucis mai intai bunica si bunicul, la domiciliul lor. Apoi el a sustras trei arme care apartineau bunicului sau, fost politist.

Ulterior, in jurul orei locale 15.00 (23.00, ora Romaniei), baiatul s-a dus la scoala, unde l-a ucis pe gardianul care statea in fata cladirii. Odata intrat in cladire a deschis focul la intamplare, pe coridor, asupra unei profesoare si a altor trei elevi, care au murit pe loc, iar alte cateva persoane au fost ranite. in cele din urma, atacatorul s-a sinucis.

Ulterior, FBI a anuntat, la Minneapolis, ca alti doi liceeni raniti au decedat, iar canalul de televiziune CNN a transmis ca bilantul victimelor a ajuns, in aceste conditii, la zece morti. Unul din martorii oculari povesteste ca tanarul ranjea in timp ce tragea si ca facea mai intai cu mana victimelor, "prieteneste", inainte sa le omoare. Diane Schwanz, profesoara la liceul unde a avut loc tragedia, spune ca atacatorul a incercat sa intre in clasa unde se afla aceasta. "Mai intai am incuiat usa, apoi m-am trantit la podea si am chemat politia. Nici acum nu-mi vine sa cred ce s-a intamplat".

Ashley Morrison, eleva, aflata in aceeasi incapere cu Diane Schwanz, si-a folosit mobilul ca sa-si sune mama. Aceasta din urma a auzit ingrozita rafale de mitraliera in telefon si pe fiica ei, care urla incercand sa-i spuna ce se intampla. Pana ieri, anchetatorii nu descoperisera care a fost motivul atacului. Agentii FBI care cerceteaza cazul au declarat ca in prezent ii interogheaza pe toti cei care l-au cunoscut pe tanar, in incercarea de a descoperi ce a declansat tragedia.

Atacatorul ranjea in timp ce tragea

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Pawlenty, a prezentat condoleante "familiilor care au pierdut ce aveau mai scump pe lume in aceasta tragedie absurda". "Cerem locuitorilor din Minnesota sa sprijine familiile si prietenii victimelor, care trec prin suferinte inimaginabile, rugandu-se pentru ei si trimitandu-le dovezi de sustinere", a adaugat guvernatorul intr-un comunicat. Liceul din Red Lake numara peste 300 de elevi. Rezervatia are circa 5.000 de locuitori, intre care numerosi indieni din tribul Ojibway, intr-o regiune agricola cu multe lacuri si animale salbatice.

1999: cel mai mare atac intr-o scoala din SUA

Aceasta tragedie aminteste de cea de la liceul Columbine (Colorado), petrecuta la 29 aprilie 1999, care a traumatizat opinia publica din SUA si a generat o polemica in legatura cu armele de foc. Doi adolescenti de 17 si 18 ani, Dylan Klebold (foto sus) si Eric Harris, au tras peste 200 de gloante in biblioteca institutiei, ucigand 12 profesori si liceeni, dupa care s-au sinucis. Imaginile preluate de la camerele de securitate din cladire, cu cei doi tragand la intamplare au ingrozit SUA. Alte doua acte de violente comise cu arme de foc au tulburat recent tara.

La 12 martie, un individ inarmat a tras in timpul unei slujbe religioase, intr-un hotel din Wisconsin, ucigand sapte persoane, dupa care s-a sinucis. in ajun, un alt barbat acuzat de viol a insfacat arma unei politiste intr-un tribunal din Atlanta si a ucis un judecator, un grefier, un politist, iar ulterior un agent vamal. A doua zi s-a predat politiei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.