Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ieri reluarea zborurilor bombardierelor strategice ruse "pe baza permanenta", intocmai ca practica folosita in timpul Razboiului Rece, relateaza AFP.

"Am decis sa reluam pe baza permanenta zborurile bombardierelor strategice", a declarat Putin, cu ocazia amplelor exercitii militare din Urali, informeaza NewsIn.

Un bombardier rus a survolat saptamana trecuta o baza militara americana din insula Guam, situata in Pacific si a "schimbat zambete" cu pilotii americani care incercau sa il urmareasca, a afirmat atunci generalui Pavel Androsov, comandant in aviatia militara rusa.

"A fost intotdeana traditia aviatiei noastre (...) sa zboare departe peste ocean si sa vada portavioane (americane - n.red.) si sa salute vizual (pilotii americani - n.red.)", a explicat Androsov intr-o conferinta de presa.

"Am reinviat aceasta traditie si doua dintre echipajele noastre tinere au vizitat zona bazei Guam", a adaugat el. "Consider ca rezultatul a fost bun. Ne-am intalnit colegii piloti de avioane de lupta de pe portavioanele (americane - n.red.). Am facut schimb de zambete si ne-am intors acasa", a afirmat oficialul.

Rusia este din ce in ce mai sigura pe sine pe scena internationala si a incercat sa isi proiecteze puterea militara cu mult dincolo de granite. Marina sa a anuntat recent ca urmareste o prezenta permanenta in Marea Mediterana.

Luna trecuta aviatia britanica a trimis doua avioane de vanatoare pentru a intercepta doua bombardiere rusesti care se apropiau de spatiul aerian al Marii Britanii. Armata rusa sustine ca a fost vorba de un zbor de rutina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.