Serbia a cerut Statelor Unite sa abandoneze un presupus plan de a transforma provincia separatista Kosovo intr-un "stat NATO", daca vrea relatii normale cu Belgradul pe viitor, transmite Reuters.

In ultimul dintr-o serie de atacuri la adresa Occidentului care sprijina independenta Kosovo, ministrul de interne Dragan Jocici a declarat astazi ca Statele Unite "trebuie sa renunte la experimentul periculos care a inceput cu distrugerea ilegala si nesabuita" a tarii sale, informeaza NewsIn.

Jocici a facut aceste declaratii agentiei oficiale Tanjug, care a citat saptamana aceasta mai multi oficiali guvernamentali ce acuzau aliatii NATO si Washingtonul in mod special de un complot pentru a confisca ilegal teritoriul sarb pentru scopuri proprii.

Miercuri, ministrul sarb pentru Kosovo Slobodan Samarjici, declarase ca NATO intentioneaza sa transforme Kosovo intr-un teritoriu care sa-i apartina si pe care sa-l foloseasca ca pe baza pentru obiectivele sale geopolitice si strategice.

Purtatorul de cuvant al premierului Kostunita declarase ca baza americana Camp Bondsteel ar urma sa fie capitala provinciei.

Intr-un comentariu de natura sa supere alianta occidentala, ministrul pentru Kosovo a mai spus ca adevaratul scop al interventiei NATO din 1999 in provincie a fost "crearea unui stat NATO, adica a unui Kosovo independent".

La initiativa Statelor Unite, NATO a bombardat tinte strategice in Serbia timp de 78 de zile in 1999, fortandu-l pe dictatorul Slobodan Milosevici sa isi retraga trupele din Kosovo.

Aliatii afirma ca aceasta interventie a impiedicat Serbia sa isi duca la indeplinire planul de a alunga cei doua milioane de etnici albanezi din Kosovo, care in prezent reprezinta 90% din populatia tarii. Kosovo este administrat de Natiunile Unite si patrulat de o forta de mentinere a pacii condusa de NATO, cu un efectiv de 16.000 de militari.

Serbia insista sa mentina Kosovo sub suveranitatea sa si ofera populatiei o autonomie ampla, dar nu si un rol in guvernarea Serbiei, la care ar avea dreptul ca si restul populatiei sarbe. Belgradul prevede mentinere unei misiuni de supraveghere a NATO si UE "timp de pana la 20 de ani" pentru a asigura stabilitatea - perspectiva pe care aliatii occidentali si Natiunile Unite o resping ca fiind nerealista.
Serbia a obtinut insa sprijinul Rusiei, care a fortat Statele Unite si aliatii lor din Uniunea Europeana sa prelungeasca negocierile in cautarea unei solutii de compromis.

Intre timp, Belgradul avertizeaza ca Serbia va refuza sa devina membra NATO si UE daca provincia Kosovo devine independenta cu sprijinul Occidentului. Guvernul sarb de coalitie condus de nationalistul Voislav Kostunita ameninta, pe de alta parte, orice tara care va recunoaste independenta Kosovo, ca relatiile sale cu Belgradul vor avea de suferit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.