Aparitia unei grupari paramilitare create de principalul partid de extrema dreapta Jobbik, “Garda Ungara”, naste controverse in lumea politica de la Budapesta si nu numai: opozitia conservatoare propune intemeierea unei Garzi nationale pe care o priveste ca pe un organism de aparare civila, socialistii aflati la guvernare par gata sa negocieze acest proiect, iar liberalii din coalitie resping total ideea unei garzi civile in Ungaria, scrie miercuri cotidianul Nepszabadsag, citat de MTI.

Astfel, in timp ce ministrul apararii din primul guvern post-comunist al Ungariei (1990-1994), Lajos Fur, pare dispus sa sustina extrema dreapta, dandu-si acordul sa participe la lansarea oficiala a gruparii care reuneste 56 de membri, ministrul de externe din ultimul guvern conservator (1998-2002), Janos Martonyi, are o parere total diferita. Conservatorul a declarat ca unul dintre cele mai importante obiective ale sale a fost acela de a revigora cooperarea cu tarile vecine precum Romania si Slovacia.

In ceea ce priveste socialistii aflati la putere - MSZP, Agnes Vadai, un inalt reprezentant al Ministerului Apararii, a declarat ca argumenul lui Jobbik este”prostesc”, adaugand ca tarile membre ale NATO au aceleasi valori.

Intre timp Fidesz, gruparea conservatoare, a propus infiintarea unei Garzi Nationale, incepand deja sa racoleze voluntari. In vreme de pace o asemenea organizatie ar putea ajuta la interventia in caz de dezastre, iar in timp de razboi ar putea functiona ca o unitate in rezerva, ca si in alte tari ale NATO, au declarat membrii Fidesz.

Ministrul Apararii Imre Szekeres (MSZP) a declarat ca initiativa i se pare binevenita si ca este gata sa incerce sa ajunga la un consens cu toate partidele parlamentare in aceasta problema, numind apararea 'o preocupare a intregii natiuni'. Potrivit Rompres, Vadai a mentionat ca in prezent se poarta negocieri asupra acestui subiect, desi “nimeni nu a ajuns la niciun acord”.

Liberalii din SZDSZ, membru al coalitiei de guvernare, pare sa se situeze pe pozitii cu totul contrare. Facand referire la “Garzile muncitoresti” de pe vremea comunismului, liberalii au respins toate ideile privitoare la crearea unei garzi civile, in orice forma ar fi ea.

Din cauza dezacordului din interiorul coalitiei in aceasta problema, scrie Nepszabadsag, rezultatul dezbaterii putere-opozitie pe marginea acestui subiect sta sub semnul indoielii.