Cel putin 200 de persoane au fost ucise si peste 200 au fost ranite in urma cu doua zile in patru atentate cu vehicule-capcana, informeaza AFP. Atentatele au fost indreptate catre membrii sectei religioase preislamice Yazidi din nordul Irakului.

"Peste 200 de persoane au fost ucise si tot atatea au fost ranite", a declarat Dakhil Qassim Hassun, primarul orasului Sinjar, situat in nordul provinciei Ninive. Primarul nu a exclus posibilitatea ca bilantul sa mai creasca.

La randul sau, armata americana anunta un bilant de 60 de morti si cinci camioane-capcana, informeaza NewsIn.

Potrivit oficialilor locali si militari irakieni, patru camioane-capcana au explodat in satele Al-Khataniyah si Al-Adnaniyah din provincia Ninive, locuite in special de Yazdi, partizani ai unei religii minoritare preislamice.

Comunitatea Yazidi, estimata la 500.000 de persoane, este o minoritate kurda instalata in nordul Irakului care il considera pe Diavol cel mai important dintre ingeri. Adeptii acestei credinte considera ca Dumnezeu este Creatorul lumii si se inchina profetilor din Biblie si Coran, in special lui Avraam, dar il venereaza si pe Malak Taus, care conduce arhangelii si este adesea reprezentat de un paun.
Crestinii si musulmanii il identifica pe Malak Taus cu Lucifer sau Satan, ceea ce a condus la credinta populara ca Yazidi sunt adoratori ai Diavolului.

Secta, care are trei deputati in Parlamentul irakian de 275 de locuri, a incercat sa se mentina la distanta de conflictele violente confesionale si politice care insangereaza o mare parte din Irak, dar in ultimele luni relatiile sale cu sunnitii din vecinatate s-au deteriorat mult.

La 7 aprilie, o multime de adepti Yazidi a lapidat o tanara de 17 ani membra a sectei lor, care fugise cu un tanar musulman. Linsajul a fost filmat cu telefoane mobile si difuzat in toata lumea. Extremistii sunniti au organizat rapid represalii.

Atacurile, printre cele mai sangeroase din cei patru ani de razboi, intervin dupa rapirea la Bagdad, marti, a adjunctului ministrului irakian al petrolului, Abdel Jabar al-Wagaa, de catre barbati ce purtau uniforme ale fortelor irakiene.

Pe de alta parte, cinci militari americani au fost ucisi cand elicopterul in care se aflau s-a prabusit marti in vestul Irakului.

Atacurile s-au produs intr-un moment in care liderii principalelor comunitati din Irak desfasoara discutii pentru pregatzirea unei reuniuni de criza dorita de premierul Nuri al-Maliki pentru a salva coalitia guvernamentala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.