Opiniile negative alimentate de razboiul din Irak, spiritul comercial si cultura armelor nu impiedica insa generatia de maine a Europei sa aprecieze creativitatea si non-conformismul americane

"Generatia de maine" a Europei este puternic influentata in atitudinea fata de America de razboiul din Irak, transmite AP. Unii analisti vorbesc chiar despre "Generatia Irak", amintind de "Generatia Vietnam", a carei cultura a fost puternic influentata de razboi in America anilor '60. Vederile tinerilor europeni privind SUA si identitatea sa sunt insa complexe, ei incepand sa faca diferenta intre America si Casa Alba.

Tinerii europeni cu varste pana in 30 de ani au atitudini negative fata de America, acestea accentuandu-se constant, de la inceputul razboiului din Irak care a durat deja mai mult decat cel de-al Doilea Razboi Mondial. "Pe masura ce razboiul se prelungeste, sentimentele tinerilor din Germania devin mai intense. imi fac probleme privind viitorul relatiilor cu SUA", a declarat Heinrich Kreft, consilier al Partidului Crestin Democrat din Berlin. Potrivit unui sondaj realizat in iunie in Marea Britanie, opiniile favorabile fata de SUA ale tinerilor sub 34 de ani au scazut de la 83% la 51% intre 2000 si 2007, in Franta, de la 62% la 39% in acelasi interval, iar in Germania, de la 78 la 30%.

„Am pierdut increderea in America"

Chiar daca sondajele arata ca sentimentele antiamericane au atins apogeul, parerile tinerilor despre America sunt nuantate, scrie AP. "Razboiul si-a pus amprenta asupra noastra. Am pierdut increderea pe care parintii nostri o aveau in America. Multi spun ca noi nu suntem ca ei, suntem mandri sa fim „vechea Europa". Ne place insa cultura americana.

Il criticam pe Bush, dar ne uitam in fiecare seara la filme produse la Hollywood, ne place Bill Murray si Quentin Tarantino", spune Barbara Schumacher, proaspat absolventa, angajata la Consiliul German pentru Relatii Internationale. Arno Borgers, student la Universitatea Humboldt din Berlin, spune ca toti prietenii lui cred ca razboiul din Irak este "o mare greseala".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.