Desi nu-si declara niciun inamic, in afara teroristilor, Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai devine o redutabila forta in Asia Centrala

Grupul "Shanghai-6" deruleaza, intre 9 si 16 august, primul exercitiu militar la care participa toate cele sase state membre, sub supravegherea sefilor de state majore. Concluziile manevrelor vor fi analizate la summitul liderilor politici, din 16 august, de la Biskek, in Kirgizstan.

China si Rusia, impreuna cu Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan si Uzbekistan, au fondat in 2001 Orga­nizatia pentru Cooperare­ ­de la Shanghai (SCO), ca alianta nemilitara, avand drept principii "parteneriatul,­ nealinierea, increderea reci­proca, respectul si egalita­tea diversitatii cultu­rale". Dupa ce a facut po­sibila reducerea fortelor militare la granitele comune, componenta militara a organizatiei a primit misiunea de lupta impotriva curentelor teroriste-islamiste-separatiste care strabat Asia Centrala, din Xinjiang pana in Caucaz.

Trecerea de la manevrele bilaterale la primul exercitiu militar cu adevarat comun si suprapunerea lui cu reuniunea liderilor politici arata importanta pe care toate statele membre o dau de-acum organizatiei.

Misiune de pace, antiterorista

"Misiunea de Pace 2007" are un episod langa Celabinsk, in districtul militar Volga-Urali, si altul la Urumqi, capitala regiunii autonome uigure Xinjiang. Oficialii statelor implicate, mai ales cei chinezi, repeta ca "exercitiile nu vizeaza nicio terta parte", doar "contributia la pacea, securitatea si stabilitatea regiunii".

Un scenariu de lupta presupune ca sefii de state majore ai membrelor SCO sunt instiintati, la Urumqi, ca un orasel din Urali, la 2.000 km departare, a cazut in mainile teroristilor, iar fortele militare ale organizatiei trebuie sa-l readuca sub controlul statului afectat. Generalii trebuie sa-si anunte liderii politici asupra situatiei, sa traseze planuri de lupta si sa lanseze o operatiune militara impotriva comandoului terorist.

Povestea aminteste, nu doar uzbecilor, de episodul Andijan, cand reprimarea armata a unei revolte populare - pe care autoritatile au pus-o pe seama extremistilor islamisti - a izolat Uzbekistanul de lume, pentru o vreme.

De situatii similare se tem si China, in Xinjiang, si Rusia, in Cecenia.

Dominanta militara rusa

Manevrele "Misiunii de pace 2007" implica circa 6.500 de militari, 500 de vehicule militare si 80 de avioane, din toate cele sase state membre. Aportul majoritar il au rusii, cu peste 2.000 de militari si 36 de avioane.
Armata rusa are o lunga vara fierbinte, cu ample manevre de la Leningrad in Extremul Orient: bombardiere strategice simuleaza misiuni de lupta la mari distante, 2.500 de parasutisti sar impreuna cu colegi germani, iar piese ale Flotei Nordului plutesc in Atlantic alaturi de US Navy.

Ministrul apararii, Anatoli Serdiukov, nu participa la niciunul dintre exercitiile dedicate imbunatatirii per­for­­mantelor generalilor a­flati la comanda noilor sec­toa­re militare estice si vestice: lui i s-a rezervat supravegherea pregatirilor pentru importantul exercitiu comun al SCO.

Rusia va participa la "Misiunea de Pace 2007" cu vehicule ale infanteriei motorizate si transportoare blindate, cu forte ale securitatii interne si unitati speciale de politie, alaturi de avioane de transport Il-76, bombardiere Su-25, elicoptere de lupta Mi-24 si Mi-18.

Din Tadjikistan si Kazahstan vine cate o companie de parasutisti, iar din Kirgizstan, un pluton. Uzbekistanul va fi reprezentat de un grup de ofiteri.

Premiere militare chineze

Manevrele SCO dau anul acesta Chinei ocazia catorva premiere. Pentru armata chineza este cel mai mare contingent trimis peste granita la o asa distanta, in scop de exercitii militare: 1.600 de militari, avioane Mi-17, IL-76, JH-7A si elicoptere Z-9 plus o companie aeropurtata.

Apoi, este prima intrare a Armatei Populare de Eliberare in Rusia, pentru exercitii comune. Pentru asta, o escadrila de 16 elicoptere au zburat de la baza din Xinjiang, peste Muntii Altay, cale de 2.700 km. "Zborul va fi un bun test pentru trupele aviatiei militare chineze, data fiind lungimea distantei, topografia complicata si conditiile climatice, ca si a posibilelor bariere de limba cu serviciile rusesti de la sol", aprecia pentru "China Daily" un inalt ofiter chinez responsabil cu aceasta misiune.

Zborul militarilor chi­nezi a ocolit Kazahstanul, ­care, desi este membru al SCO, nu a semnat inca acorduri de acceptare a trupelor straine pe teritoriul national. Grosul trupelor chineze au fost deplasate pana in Muntii Urali cu trenul .

Cooperare si confruntare sino-rusa

Dupa ce au fondat-o pentru limitarea influentei puterilor straine in Asia Centrala, Rusia si China se afla intr-o competitie pentru marirea propriei influente asupra Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO). Celelalte membre isi sporesc prestigiul international doar prin prezenta in arena.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.