Statele Unite se pregatesc sa trimita alte mii de trupe suplimentare in Irak, pentru a umple golul lasat de o posibila retragere a militarilor britanici.

Casa Alba si Pentagonul au elaborat, se pare, planuri detaliate pentru securizarea „cordonului ombilical” de importanta vitala care este soseaua ce leaga Bagdadul de Kuwait, in cazul unei apropiate retrageri britanice.

Presa internationala afirma ca noul premier britanic, Gordon Brown, a acceptat, la rugamintea presedintelui american George W. Bush, sa amine decizia unei retrageri numai pina in septembrie, cind va fi prezentata evaluarea rezultatelor suplimentarii de trupe in Bagdad, decisa de Bush in februarie. Liderii militari nu vad insa nici un sens pentru continuarea prezentei in zona dupa ce Basra va trece, in noiembrie, sub control irakian.

Comandantii armatei britanice l-ar fi avertizat pe Brown, scrie cotidianul ,,Sunday Times'', ca aminarea retragerii va duce la cresterea numarului de victime in rindul militarilor desfasurati in zona Basra. Cele doua baze principale din Basra ale britanicilor au fost tinta a peste 300 de atacuri cu rachete si mortiere in ultimele doua luni, mai mult decit in toti anii precedenti laolalta. In plus, 41 de soldati au fost ucisi si 50 grav raniti din ianuarie pina in iulie, mai mult decit in oricare dintre anii trecuti, inclusiv 2003, cind a avut loc interventia militara.

„Britanicii nu sint nici acum in sudul Irakului. Avem un batalion pe aeroportul din Basra. Nu vad la ce serveste acesta, in afara de supravegherea zborurilor. Este vestul salbatic, salbatic. Basra este total scapata de sub control”, afirma Ken Pollack, expert in relatii internationale la Brookings Institution, recent intors dintr-o calatorie de documentare in Irak.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.