Intr-un cadru mai putin formal, liderul american si presedintele francez au dat uitarii divergentele franco-americane

Intalnirea Bush-Sarkozy marcheaza o imbunatatire semnificativa a relatiilor americano-franceze, puternic puse la incercare de divergentele de opinii din ultimii ani.

Observatorii noteaza ca ar fi fost de neconceput o invitatie similara adresata de presedintele Bush predecesorului lui Sarkozy, Jacques Chirac, cu care liderul de la Casa Alba a avut o relatie tensionata, amplificata de invazia americana in Irak din 2003. Acesteia i s-au adaugat dispute aprinse pe teme comerciale sau privind protectia mediului. Situatia incepe sa se schimbe insa.

In ciuda "divergentelor" po­litice dintre­ cele doua tari, Nicolas Sarkozy nu si-a ascuns niciodata admiratia pentru Statele Unite, spunand ca Washingtonul poate conta pe prietenia sa. Mandru sa fie numit "Sarkozy americanul", el a multumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Frantei in vremuri de razboi. "Aceasta intalnire a avut mai mult importanta sociala si psihologica decat strategica", este de parere Ivo Daalder, expert in relatii americano-europene la "Brookings Institution".

Decizia lui Sarkozy de a-si petrece prima vacanta prezidentiala in Statele Unite a starnit critici, mai ales din partea acelora care il suspecteaza ca doreste sa reformeze economia franceza dupa modelul liberalismului american. "Am venit in SUA in vacanta, la fel cum fac noua sute de mii de francezi in fiecare an. E o tara minunata", a fost replica lui Sarkozy.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.