Departamentul American de Securitate a intocmit recent un raport in care semnala faptul ca granitele SUA sunt serios amenintate de un fenomen aflat in plina dezvoltare: tunelurile secrete ale traficantilor de droguri.

"Tunelurile sapate de-a lungul frontierelor cu Canada si Mexic era folosite initial de traficanti de droguri care isi introduceau astfel marfa in Statele Unite. In prezent insa exista o serie de informatii care indica faptul ca unele din aceste cai ilegale de acces pe teritoriul SUA sunt folosite si de catre imigrantii ilegali, de traficantii de carne vie si chiar de potentiali teroristi", se precizeaza in raportul cu pricina.

Din 1990 pana astazi, de-a lungul granitelor SUA (cu Mexic si Canada) s-au descoperit nu mai putin de 65 asemenea tuneluri, dintre care 10 doar anul acesta.

La frontiera cu Canada un asemenea tunel a fost depistat in 2005. Acesta era o punte subterana de trecere intre Lynden, statul american Washington, si localitatea canadiana Aldergrove. Autoritatile din cele doua state au monitorizat luni de zile constructia respectivului tunel, reusind in cele din urma arestarea a trei traficanti de droguri.

O situatie infinit mai complexa se inregistreaza insa la granita cu Mexicul, unde portiuni semnificative din sistemele de canalizare ale oraselor Nogales, Arizona, si Nogales, Mexic, au fost transformate in adevarate labirinturi subterane prin care se acoperea "necesarul" de droguri din sud-vestul Statelor Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.