Casa Alba a confirmat ieri intalnirea celor doi presedinti, care parea aproape evidenta de cand Sarkozy si-a inceput inceput vacanta, la inceputul lunii august, la cateva zeci de kilometri de locul in care Bush urmeaza sa se retraga incepand de joi. Familia Bush il va primi pe Sarkozy sambata pentru un dejun privat la casa tatalui presedintelui american, situata in apropierea coastei Atlanticului, informeaza NewsIn.

Sambata aceasta va avea loc prima intalnire in Statele Unite dintre cei doi oameni politici de cand Sarkozy si-a preluat functia la Elysee, in luna mai. Daca Bush il va primi pe Sarkozy la Kennebunkport este pentru ca "aveti un presedinte francez care, in primul rand, isi petrece vacanta (...) in New Hampshire, deci se afla in apropiere. Iar in al doilea rand, pentru ca suntem la inceputul unei noi ere in relatiile cu francezii, ceea ce reprezinta un lucru bun", le-a declarat jurnalistilor purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, care a insistat asupra caracterului neoficial al intalnirii. "Sunt sigur ca vor discuta si despre anumite chestiuni internationale. Dar nu este vorba despre un summit. Nu este prevazut in program asa ceva. Programul este:”treceti pe la noi", a spus el. Totusi, este a doua oara intr-o luna cand Bush invita un lider strain la resedinta sa din Kennebunkport, loc in care nu au mai existat asemenea vizite in ultimii sase ani.

Snow a confirmat ca, la fel ca in cazul presedintelui rus Vladimir Putin, cu care la inceputul lunii iulie gazda a incercat sa atenueze gravele neintelegeri dintre ei, Bush conteaza pe calitatile aerului marin si ale homarului, specialitatea locala, pentru a-l impresiona pe oaspetele Sarkozy. "Presedintele crede in relatiile personale cu ceilalti sefi de stat", a mai spus Tony Snow.

Alegerea lui Sarkozy ca presedinte a suscitat in Statele Unite asteptari pentru stabilirea unor noi relatii cu Franta. Dezacordul fundamental cu privire la razboiul din Irak a tensionat in mod considerabil relatiile dintre Bush si fostul presedinte Jacques Chirac. Sarkozy a fost privit favorabil in Statele Unite dupa preluarea functiei, americanii fiind sensibili la imaginea sa de lider diamic si fiu de imigrant, care se bucura de reputatia de a fi mult mai proamerican decat Chirac.

Expertii spun, de asemenea, ca stilurile de conducere ale lui Bush si Sarkozy se armonizeaza mai mult decat in cazul lui Chirac. Adversarii noului presedinte francez au strigat "Sarkozy americanul" dupa ce acesta l-a vizitat pe Bush la Casa Alba in septembrie 2006, cand era ministru de interne si se concentra asupra cursei pentru Palatul Elysee. El a fost criticat chiar si in tabara sa pentru ca a spus ca Franta nu este in pozitia de a nu i se face "niciun repros" si pentru ca a pledat pentru un dialog "fara aroganta".

Apoi a revenit la o pozitie mai conventionala, declarand in ianuarie ca razboiul din Irak a fost "o greseala". Dupa anuntul victoriei sale la alegerile prezidentiale, Sarkozy le-a spus "prietenilor" americani ca pot "conta pe prietenia" francezilor si ca "Franta va fi mereu de partea Statelor Unite cand vor avea nevoie". Dar, a adaugat el, "prietenia inseamna si a accepta ca prietenii pot gandi diferit".

Sarkozy se confrunta in prezent cu o polemica in Franta referitoare la locul ales de a-si petrece vacanta in Statele Unite, in statiunea luxoasa de la Wolfeboro.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe a refuzat sa intre in polemici cu privire la motivele pentru care Sarkozy a ales Statele Unite pentru prima sa vacanta de presedinte: "Cu siguranta a ales o tara care merita sa fie vizitata, nu?", a raspuns el abil, printr-o intrebare.