Apropierea Jocurilor Olimpice din 2008 declanseaza infruntari asemanatoare cu cele din 1984, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, influentate de Razboiul Rece

China a inceput o campanie concertata de intimidare economica a Statelor Unite, lasand sa se inteleaga ca poate sa lichideze rezervele de valuta si hartiile de valoare americane, daca Washingtonul incearca sa forteze o intarire a yuanului prin sanctiuni comerciale, transmite Rompres. In ultimele zile, doi reprezentanti ai unor organisme de conducere ale Partidului Comunist au dat interviuri in care au avertizat, pentru prima data, ca Beijingul se poate folosi de rezervele sale valutare, care se ridica la 1,33 trilioane de dolari, ca instrument politic pentru a contracara presiunea Congresului SUA.

Beijingul se pregateste de Olimpiada - Washingtonul de boicot

Peste un milion de locuitori ai Beijingului au invadat ieri dimineata parcurile orasului, participand la un amplu exercitiu comun de gimnastica traditionala chineza (tai-chi), pentru a marca intrarea in ultimul an pana la debutul Jocurilor Olimpice de vara, ce vor fi gazduite de capitala Chinei, transmite Rompres.

Acesta a fost doar unul din cele peste 60 de evenimente prevazute pentru ziua de ieri in intreaga China, tara care s-a pregatit intens in ultimii ani pentru gazduirea celei mai importante competitii polisportive de pe planeta. Tot ieri in Piata Tiananmen din Beijing s-a desfasurat o gala la care au participat 10.000 de persoane, invitatul de onoare fiind presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, care a asistat la pornirea cronometrului ce marcheaza intrarea in ultimul an ramas pana la startul JO 2008, prevazut pe 8.08.2008, la ora 8.08, opt fiind cifra aducatoare de noroc potrivit traditiei chineze. Conducatorul CIO a participat, de asemenea, la o ceremonie in cursul careia cele peste 200 de comitete nationale olimpice din intreaga lume vor fi invitate oficial sa participe la Olimpiada de anul viitor.

Pe de alta parte, un proiect de rezolutie a fost prezentat la Camera reprezentantilor a Statelor Unite, prin care se cere boicotarea Jocurilor Olimpice din 2008 de la Beijing, daca regimul comunist nu inceteaza sa incalce drepturile omului, informeaza AFP. Rezolutia, sustinuta de opt reprezentanti republicani, cere de asemenea Beijing-ului "sa nu mai sustina gravele incalcari ale drepturilor omului comise de guvernele din Sudan, Birmania si Coreea de Nord". Aceasta rezolutie va fi discutata la inceputul lunii septembrie, cand parlamentarii americani se vor intoarce din vacanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.