Disparitiile civililor neinarmati au devenit "atat de sistematice" in Cecenia incat reprezinta "o crima impotriva umanitatii", a denuntat, ieri, organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch, care a acuzat autoritatile ruse ca acopera implicit acest fenomen, informeaza AFP. In raportul de 57 de pagini referitor la Cecenia si dat publicitatii ieri, HRW noteaza ca "disparitiile fortate sunt atat de frecvente si sistematice, incat reprezinta o crima impotriva umanitatii".

Organizatia, care a efectuat mai multe misiunii la fata locului, a elaborat un catalog cu marturii si detalii despre aceste disparitii, cele mai multe inregistrate in ultimele luni, in timp ce Rusia incearca sa convinga intreaga comunitate internationala ca situatia "s-a normalizat" in republica rebela din Caucaz. HRW denunta faptul ca nici o persoana vinovata de aceste crime nu a fost pedepsita. In ultimii cinci ani au fost deschise 1.800 de anchete, dar nici una nu s-a finalizat cu o condamnare.

Potrivit organizatiei, "Rusia detine tristul record de lider mondial in materie de disparitii fortate", in conditiile in care "o persoana este arestata de agenti ai statului, iar autoritatile neaga detentia si ascund informatii despre soarta acesteia. Astfel, persoana respectiva nu mai beneficiaza de protectia legii. Guvernul rus cunoaste foarte bine aceasta problema si amploarea ei, dar nu depune nici un efort pentru a-i aduce pe vinovati in fata justitiei, ceea ce perpetueaza ciclul abuzurilor.

Tot in raport se arata ca, in majoritatea cazurilor, aceste disparitii sunt puse la cale de "membri ai fortelor federale ruse sau, tot mai frecvent, de fortele cecene pro-ruse subordonate trupelor federale". In concluzie, HRW cere Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul ONU sa "ia masuri urgente in conformitate cu gravitatea extrema a fenomenului" si "sa adopte o rezolutie care sa condamne disparitiile fortate in Cecenia si sa ceara guvernului rus adoptarea de masuri imediate". De asemenea, organizatia solicita Rusiei sa invite mai multe instante ale ONU sa meaga in Cecenia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.