Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat ieri la Beijing ca Statele Unite vor lua in considerare si "alte optiuni" in ceea ce priveste Coreea de Nord daca regimul de la Phenian nu va reveni la masa negocierilor in problema arsenalului nuclear, informeaza AFP. Daca regimul lui Kim Jong-Il va refuza participarea la negocieri, "atunci vom lua in considerare alte optiuni", a afirmat Rice, fara a face alte precizari.

"De multa vreme SUA sunt cel mai mare donator de alimente din lume. Probabil ca acum figuram pe locul doi in ceea ce priveste alimentele donate Coreii de Nord deoarece suntem interesati de tragedia prin care trece poporul nord-coreean. A venit insa momentul sa puneti capat programului vostru nuclear si sa faceti din peninsula nord-coreeana un loc liber de arme nucleare", a transmis ea Phenianului.
In acelasi timp insa secretarul de stat american a reiterat ca reluarea in viitorul apropiat a negocierilor in sase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, SUA si Rusia) depinde de Phenian si ca SUA nu intentioneaza sa atace Coreea de Nord.

Pe de alta parte, la Beijing, ultima etapa a turneului sau asiatic, Condoleezza Rice a facut apel la guvernul chinez sa faca mai multe ca sa convinga Phenianul sa puna capat programului sau nuclear si sa ia masuri pentru diminuarea tensiunilor cu Taiwanul, create dupa adoptarea de catre parlamentul chinez a legii "antisecesiune", care prevede recurgerea la forta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.