Candidatul la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale Barack Obama a intrat intr-o noua disputa joi, cu rivala sa, Hillary Clinton. Subiectul conflictului il constituie folosirea armelor nucleare, relateaza Reuters.

Obama a respins folosirea armelor nucleare pentru a ataca al-Qaida sau tinte talibane din Afganistan sau Pakistan. Clinton a replicat ca presedintii nu retrag niciodata optiunea nucleara din discutie, informeaza NewsIn.

O alta disputa a izbucnit in legatura cu lipsa de experienta a lui Obama. Aflat la primul sau mandat ca senator de Illinois, acesta i-a spus unui reporter ca nu va folosi niciodata arme nucleare in tarile respective, a explicat un consilier. "Pozitia sa nu putea fi mai clara", a declarat purtatorul de cuvant al lui Obama, Jen Psaki. "El nu a luat in considerare folosirea armelor nucleare pentru a viza tinte teroriste din Afganistan si Pakistan", a adaugat ea.

Aceste declaratii au intervenit la o zi dupa ce Obama a afirmat ca sustine atacarea unor tinte al-Qaida din Pakistan cu sau fara aprobarea guvernului de la Islamabad.

Obama si-a inasprit tonul dupa ce Clinton l-a acuzat ca este naiv si iresponsabil pentru ca a spus, intr-o alta dezbatere, ca ar fi dispus sa se intalneasca in primul sau an de mandat, fara nicio conditie, cu liderii unor natiuni ostile, ca Iranul, Cuba, Siria, Coreea de Nord si Venezuela.

Pozitia lui Clinton a fost ca se va intalni numai cu liderii in cazul carora strategia de limitare a relatiilor diplomatice a dat roade. Obama a acuzat-o ca reprezinta o linie similara celei a administratiei Bush si ca nu va reprezenta schimbarea fundamentala de care are nevoie America.

Senatorul de New York si fosta Prima Doamna, a respins remarca lui Obama in legatura cu armele nucleare intr-o conferinta de presa de pe Capitol Hill. "Cred ca presedintii trebuie sa fie foarte atenti oricand discuta folosirea sau nefolosirea armelor nucleare", a spus ea.

"Presedintii de dupa Razboiul Rece au folosit disusiunea nucleara pentru a mentine pacea. Si nu cred ca vreun presedinte ar trebui sa faca declaratii in alb in legatura cu folosirea sau nefolosirea armelor nucleare", a explicat ea.

Cele mai importante dispute din cursa pentru investitura democrata intervin in conditiile in care Obama, care vizeaza sa devina primul presedinte american de culoare, incearca sa reduca diferenta mare in sondaje fata de Clinton.

Un nou sondaj al centrului Pew Research arata ca Obama este sustinut de numai 21% dintre democrati, in timp ce Clinton de 40%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.