Moscova isi revendica drepturile teritoriale in zona Polului Nord prin plasare pe fundul oceanului Arctic a unei capsule cu steagul Rusiei.

Topirea ghetii polare a lansat o adevarata cursa a revendicarilor teritoriale in aceasta parte a lumii.

Misiunea maritima rusa menita sa desfasoare teste la baza oceanului dar, in primul rand sa amplaseze o capsula cu steagul Rusiei, a fost descrisa drept "riscanta si eroica" de catre oficialii rusi.

Mai mult, ei au comparat-o cu amplasarea unui steag pe luna.

Motivele revendicarii teritoriale

Demersul Rusiei nu este neasteptat.

Moscova incearca de mai mult timp sa convinga Natiunile Unite ca apele din nordul Rusiei ii apartin.

Aceasta deoarece pe fundul Oceanului Arctic s-ar gasi o forma de relief care e prelungirea reliefului de pe teritoriul Rusiei.

in prezent, legislatia internationala ofera tarilor cu iesire la mare dreptul de a exploata economic apele inconjuratoare pana la o distanta de 200 de mile marine.

Acest drept poate fi extins pentru zonele in care se dovedeste ca exista aceleasi caracteristici geologice ca pe uscat.

E tocmai ce a incercat Rusia sa demonstreze la ONU, insa i s-au cerut mai multe dovezi.

Iar expeditia care se defasoara acum nu are doar o valoare simbolica, prin amplasarea steagului Rusiei, ci, dupa cum explica ministrul de externe Serghei Lavrov, e menita strangerii de dovezi stiintifice.

"Misiunea expeditiei nu reprezinta o revendicare fara substanta. incercam sa dovedim ca teritoriul de pana la Polul Nord are aceleasi caracteristici geologice cu cel de pe continent. Sunt folosite modalitati stiintifice concrete si cred ca expeditia va strange dovezi care ne vor ajuta sa obtinem ceea ce dorim", a spus Serghei Lavrov.

Dar revendicarea teritoriala formulata de Rusia nu lasa indiferente nici alte puteri, inclusiv Statele Unite.

Se crede ca teritoriul de sub Oceanul Arctic este extrem de bogat in resurse naturale, cum ar fi petrolul sau chiar diamantele.

Presedintele Vladimir Putin a spus deja ca e important pentru Rusia sa isi exprime "interesele economice, strategice, stiintifice si de aparare " in teritoriul Arctic.

Dar aceleasi intentii au fost exprimate si de Statele Unite, Danemarca si Canada, tari cu iesire la acest ocean.

Recent, in propria varianta de revendicare teritoriala, Guvernul Canadei a anuntat ca va construi cel putin 6 ambarcatiuni de patrulare si va amenaja un port in Oceanul Arctic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.