Dupa saptaminile de canicula din iulie, prima zi a lunii august a adus ploi, vint si temperaturi de maximum 24 de grade Celsius. Meteorologii anunta insa pentru astazi si miine o incalzire usoara a vremii, cu maxime pina la 34 de grade Celsius. „Nu vom mai avea ploi in Bucuresti, in Dobrogea, in sudul Moldovei si in Muntenia. Astazi va fi o vreme frumoasa in toata tara, cu averse doar izolat, in zonele de munte“, au precizat reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

De simbata si duminica, vremea se va raci din nou si vor fi conditii de ploaie. „Se vor inregistra ploi, insotite de descarcari electrice si usoare intensificari ale vintului, normale pentru acest anotimp. Nu vor fi vijelii sau alte fenomene meteorologice extreme“, precizeaza reprezentantii ANM. Pe litoralul romanesc, ieri valurile au ajuns si pina la doi metri la tarm. Pentru siguranta turistilor, salvamarii au pus in toate statiunile steagul rosu. Insa multi dintre turisti au intrat totusi in apa, salvamarii salvind de la inec zeci de persoane.

In aceasta perioada, o mare parte a planetei este amenintata de inundatii, potrivit LiveScience.com. Cercetatorii avertizeaza ca tarile care nu infrunta in acest moment torentele nu sint ocolite de dezastru: incalzirea globala va intensifica ploile in unele regiuni, va spori puterea musonului indian si va creste numarul uraganelor.

China se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii zece ani, a anuntat Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii. 700 de chinezi au murit pina acum si alti 130 de milioane au fost afectati de ploi, daunele ridicindu-se la 7 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat oficial al autoritatilor. Doar in ultimele doua zile furtunile au omorit 17 oameni. Cei mai vulnerabili sint locuitorii din zonele rurale, dar si lucratorii din minele centrale: 69 de mineri au fost prinsi duminica intr-o galerie inundata, potrivit Agentiei Xinhua. Celelalte regiuni ale Chinei sufera de alte chinuri meteorologice: un milion de locuitori nu au apa din cauza secetei si a valurilor de caldura. „Frecventa si intensitatea fenomenelor extreme sint in crestere. Recordurile in ceea ce priveste furtunile sau caldura sint din ce in ce mai usor de doborit“, a declarat Dong Wenjie, directorul Centrului Climatic din Beijing.