Jeepuri si masini scumpe, pe strazi rudimentare. Vile luxoase, cuibarite in spatele unor ziduri inalte de piatra. in timp ce circa o treime din familiile palestiniene din Cisiordania (Westbank) traiesc in saracie, potrivit ONU, localitatea Mazraa Sharqiya este o evidenta exceptie de la regula, relateaza BBC.

In timp ce casele moderne palestiniene se construiesc din blocuri de beton, multe din resedintele opulente, de patru etaje, din Mazraa Sharqiya, sunt cladite din marmura. Unii palestinieni chiar numesc aceasta frumoasa localitatate "Miami al Cisiordaniei", din cauza bogatiei sale si a atmosferei de nesfarsita vacanta de vara, care domneste aici. Dar bogatia care se gaseste in Mazraa Sharqiya nu este de pro­ve­nienta locala - provine din diaspora palestiniana. Vilele apar­tin unor palestinieni care au plecat de acasa in cautarea unei vieti mai bune. Cir­ca doua tre­imi din cei 15.000 de locuitori ai satului traiesc in strainatate, in principal in SUA.

Obiceiuri arabe

Pe timpul verii, multi dintre locuitori se intorc in satul natal, pe care l-au presarat cu vile. Pana in anii 1980, Mazraa Sharqiya arata ca orice sat plestinian din Cisiordania acelei perioade. Existau case modeste cu doua etaje si multe sosele erau neasfaltate.

Unii dintre sateni au plecat la munca peste hotare si au facut rost de bani pentru a construi ceea ce le place sa numeasca un "new town" (oras nou). Cei imbogatiti se plang insa ca, acum, se simt in satul natal "ca niste straini". Ei spun ca sunt priviti ca niste venetici de cei care au ramas in sat. Pe timpul verii, localitatea inregistreaza un "miniboom" economic si o sporire a populatiei. Pentru localnici, este neobisnuit sa vezi camioane carand mobile luxoase frantuzesti prin sat