Dupa patru ani de razboi, populatia din Irak pare o sursa inepuizabila de teorii ale conspiratiei, scrie cotidianul american „International Herald Tribune“. Alimentati de zvonuri, de lipsa unor informatii verificabile si de haosul din regiune, irakienii par dispusi sa dea crezare celor mai neasteptate scenarii.

Astfel, oamenii din orasul Basra (sudul tarii) sint convinsi ca trupele britanice au eliberat bursuci salbatici in zona, care le maninca vitele. Soldatii englezi ar fi recurs la acest gest, ca ultima masura de represalii, inainte de a parasi Golful. In plus, localnicii sustin ca militarii au plantat oua de sarpe in izvoarele de apa potabila si au lasat in libertate, in zonele populate, ciini infectati cu rabie. Asa cum era de asteptat, comandamentul armatei britanice a negat aceste zvonuri, pe care le-a catalogat drept „ridicole“.

In plus, oficialii irakieni au dat o explicatie logica pentru prezenta bursucilor in regiunea Basra. Aceasta specie era frecventa in zona, in urma cu citeva decenii, insa a disparut aproape cu desavirsire, dupa ce Saddam Hussein a ordonat secarea mlastinilor. Animalele s-au intors in habitatul lor initial, in ultimii ani, o data cu reaparitia terenurilor umede.