Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat la Budapesta ca a discutat cu oficiali americani pentru a obtine asigurari ca regimul de calatorie fara vize se va aplica tuturor cetatenilor europeni.Uniunea Europeana a cerut Statelor Unite sa ofere tratament egal in acordarea vizelor tuturor statelor membre ale blocului comunitar.
Polonia, Ungaria si Cehia au contestat in trecut regimul diferentiat de vize practicat de Statele Unite, cerand Bruxelles-ului sa impuna restrictii diplomatilor americani care vin in Europa. "Nu mai putem tolera diferente fata de statele membre; este inacceptabil", a atras atentia Frattini in cursul unei conferinte de presa la care a participat si premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany.

Frattini a explicat ca Washingtonul lucreaza la un proiect care va uniformiza regimul vizelor acordate cetatenilor UE. Noua lege, continuta intr-un pachet legislativ privind siguranta nationala, a fost aprobata vineri de Congres si asteapta in prezent promulgarea de catre presedintele George W. Bush. Oficialii europeni sunt ingrijorati ca noile proceduri electronice de verificare ar putea crea noi obstacole europenilor care pleaca in Statele Unite in ultimul moment. Cetatenii europeni vor fi nevoiti sa ofere autoritatilor americane o serie de date personale pe cale electronica, probabil cu cel putin doua zile inainte de plecarea in Statele Unite, fapt care ar putea ingreuna calatoriile de afaceri.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.