In cadrul expeditiei prin care Rusia vrea sa obtina dovezi in sprijinul pretentiei sale asupra unei mari portiuni din Oceanul Arctic, doua minisubmarine au facut o scufundare de proba in largul celor mai nordice insule rusesti.

Coborarea pana la adancimea de 1,3 km, intr-un punct aflat la 87 km nord de arhipelagul Franz Josef, a fost un test inaintea scufundarii pana la peste 4 km adancime care va avea loc in cateva zile, avand ca scop infigerea pe fundul Oceanului Arctic, chiar sub Polul Nord, a unui steag rusesc din titan.

Dincolo de acest gest simbolic, expeditia condusa de doi parlamentari rusi, Arthur Cilingarov (un explorator polar experimentat) si Vladimir Gruzdev, are drept scop strangerea de probe geologice in sprijinul pretentiei Moscovei asupra unei portiuni considerabile din Oceanul Arctic, ale carui ape acopera resurse considerabile (petrol, gaze si minerale).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.