Pe masura ce reafirma pozitia antioccidentala a Rusiei, presedintele Vladimir Putin incearca sa le inoculeze si tinerilor acest sentiment, alaturi de nationalism si de cultul propriei sale personalitati, prin intermediul manualelor de istorie si stiinte sociale.

Autorii manualelor sustin ca istoria Rusiei a facut obiectul unei ofensive propagandistice conduse din exterior, menita sa demonstreze ca Rusia nu face parte din natiunile civilizate si ca actualul regim de la Moscova va trebui sa regrete la nesfirsit greselile regimului comunist. „In 1990-1991 am renuntat la ideologie. In schimb, am primit urmatoarea reteta: deveniti democrati si capitalisti... si va vom controla”, declara Leonid Poliakov, autorul manualului de stiinte sociale.

Manualele de sute de pagini vor fi folosite pentru alcatuirea mai multor culegeri de texte istorice. Desi in Rusia functioneaza sistemul manualelor alternative, profesorii se tem ca manualele laudative la adresa Kremlinului se vor impune in fata celor neutre.