Danemarca are in acesti ani onoarea de a fi recunoscuta ca un model economic de urmat. Ceea ce in mod special a uimit Europa sunt cresterea economica ridicata si nivelul scazut al somajului, si aceasta recunoastere ne bucura.

Totusi, nici in Danemarca nu cresc copacii pana la cer. Puternica noastra societate a bunastarii este afectata de lipsa de forta de munca - ne lipsesc bratele si capetele/creierele necesare functionarii unui intreg sir de locuri de munca. De aceea, danezii pun mare pret pe forta de munca din strainatate. Pur si
simplu, nu ne putem descurca fara aceasta.

Danemarca este un stat prosper si bine organizat, membru al Uniunii Europene, si care intampina cu bratele deschise muncitorii din strainatate.

Danemarca are o piata a muncii unica. Aceasta se remarca prin faptul ca aici patronii si sindicatele de comun acord isi asuma raspunderea pentru majoritatea aspectelor legate de piata muncii, aspecte care in alte tari sunt reglementate prin lege. Rolurile partenerilor astfel stabilite asigura relatii civilizate, salarii mari si conditii de munca bune. Totodata, este posibil ca muncitori straini sau firme din strainatate sa devina membri ai diverselor organizatii (sindicale sau patronale) daneze. In Danemarca se aplica aceleasi conditii de salarizare si de angajare muncitorilor straini ca si muncitorilor danezi. Muncitorii straini nu trebuie sa fie considerati de rangul doi. Mai exista si alte avantaje. De exemplu, un muncitor strain, dupa numai trei luni de munca in Danemarca, obtine cartea nationala de asigurare de sanatate daneza si, in acest fel, asistenta medicala este gratuita.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.