Procurorii australieni au renuntat la acuzatiile de terorism impotriva unui medic de origine indiana arestat pentru presupuse legaturi cu atentatele din Marea Britanie de luna trecuta.

Mohamed Haneef a fost acuzat ca ar fi sprijinit activitati teroriste atunci cand a imprumutat unei rude din Marea Britanie cardul SIM al telefonului sau mobil.

Procurorul general al Australiei, Damian Bugg, a declarat ca s-a facut o greseala in cazul medicului indian.

"Din cate mi-au spus responsabilii din institutia pe care o conduc sunt sigur ca am luat toate masurile in asa fel incat sa nu facem nici o greseala in acest caz de acum inainte", a spus procurorul general al Australiei Damian Bugg.

"Din punctul meu de vedere a fost o eroare la mijloc si voi vedea despre ce este vorba. Prima decizie pe care am luat-o a fost sa vad daca acuzarea are baze solide sau nu."

"Se pare ca nu. O sa vad mai departe cum a putut fi posibil sa se faca o asemenea greseala", a declarat procurorul general.

In acelasi timp ministrul australian pentru problemele de imigratie, Kevin Andrews, a declarat ca medicul indian va fi in arest la domiciliu, timp in care i se va analiza viza de intrare in tara.

Medicul indian in varsta de 27 de ani s-a aflat in custodia politiei de la inceputul lunii iulie cand a fost retinut pe aeroportul Brisbane. Ulterior, ministerul imigratiei i-a anulat viza.

Deciza respectiva laolalta cu probele discutabile ale procurorilor si detentia prelungita fara nici o acuzatie legata de legislatia antiterorista, a facut ca numeroase grupuri care activeaza pentru libertatile civile sa traga un semnal de alarma.

Procurorii declarasera ca un card SIM al unui telefon mobil despre care au presupus ca este al medicului indian a fost gasit in masina care a explodat la aeroportul international din Glasgow la 30 iunie.

Mai tarziu insa s-a descoperit ca acel card a fost de fapt descoperit intr-un apartament din Liverpool, la 300 de kilometri de Glasgow, acolo unde locuia un var al lui Mohamed Haneef.

Decizia de a renunta la acuzatii a fost acceptata si de seful politiei federale australiene Mick Keelty care a declarat ca investigatia continua in colaborare cu politia britanica.

Avocatii lui Mohamed Haneef au declarat ca vor face orice in cazul in care clientul lor e propus pentru deportare.

Medicul, care lucra intr-un spital din Queensland, a fost retinut pe aeroport inainte de a se imbarca spre India.

Totul s-a petrecut in contextul atacurilor esuate cu bomba din Londra si de la Glasgow.

In Marea Britanie trei persoane au fost puse sub acuzare, printre acestea si varul medicului indian Sabeel Ahmed.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.