Presedintele chinez Hu Jintao i-a spus ieri la Beijing secretarului de Stat al SUA, Condoleezza Rice, ca legea chineza care invoca o eventuala interventie militara in Taiwan „promoveaza pacea si stabilitatea“.

In ultima etapa a turneului diplomatic in care a vizitat sase state asiatice, secretarul de Stat american Condoleezza Rice s-a intilnit ieri la Beijing cu presedintele chinez Hu Jintao, care, in ciuda criticilor deschise ale SUA fata de legea antisecesiune recent adoptata de parlamentul chinez, a afirmat ca masura este menita sa asigure "pacea si stabilitatea in Strimtoarea Taiwan".

Rice s-a lovit de hotarirea Chinei de a-si sustine suveranitatea asupra Taiwanului si in cursul unei intrevederi cu premierul chinez Wen Jiabao, care si-a exprimat speranta ca SUA vor intelege, vor respecta si vor sustine noua lege, menita sa impiedice declararea independentei de catre Taiwan. Inaintea vizitei, Rice afirmase ca legea antisecesiune adoptata de China la 14 martie este "nefericita" si nu contribuie la diminuarea tensiunilor intre Beijing si Taipei.

Noua lege chineza autorizeaza actiuni "nonpasnice" din partea Chinei continentale in cazul in care Taiwanul, insula independenta de facto inca din 1949, isi oficializeaza statutul. China are atintite circa 700 de rachete asupra Taiwanului, care la rindul lui se bucura de sustinerea militara a SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.