Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a anuntat recent ca Federatia Rusa dezvolta in prezent rachete ale caror capacitati vor fi "unice si neegalate de sistemele oricarei altei tari", transmite ziarul american Eurasia Daily Monitor, care apartine de institutul american pe promovare a democratiei Jamestown Foundation. Cu alte cuvinte, Moscova considera ca aceste rachete vor putea penetra orice sisteme defensive anti-rachete, noteaza Eurasia Daily Monitor, care citeaza ca surse relatari ale agentiilor de presa ruse datate februarie anul acesta.

In acelasi timp, inginerii de proiectare militara rusi sustin aceeasi varianta, pretinzand ca aceste noi rachete au capacitatea de a "depasi orice sisteme defensive anti-rachete cunoscute, inclusiv cele care se bazeaza pe elemente controlate din spatiu". Numerosi analisti occidentali considera ca ministrul rus al Apararii facea referire atat la noile capacitati ale modelului imbunatatit al modelului de rachete Topol-M (rachete inter-continentale care se lanseaza de pe lansatoare mobile aflate pe uscat), cat si la noile rachete model Bulava (rachete inter-continentale care se lanseaza de pe lansatoare mobile aflate pe mare), existand posibilitatea ca versiunile hiper-sonice ale celor doua sisteme sa poata ameninta Sistemul Defensiv Balistic dezvoltat de SUA.

Statele Unite incearca sa finalizeze cat mai curand Sistemul Defensiv Balistic, sistem cunoscut sub numele "Razboiul Stelelor", care este format din unitati de rachete plasate in diverse locatii din SUA, care au ca scop doborarea in timp util a oricaror rachete lansate catre teritoriul american de potentialii dusmani ai Americii.

La inceputul lunii noiembrie a anului trecut, presedintele rus Vladimir Putin anunta pe un ton triumfator ca Moscova dezvolta in prezent un sistem de rachete atomice pe care celelalte state de pe mapamond nu il vor putea obtine in urmatorii patru ani. De asemenea, un semnal important privind progresele realizate de Rusia in domeniul inarmarii nucleare il constituie sugestia transmisa in ianuarie Washingtonului de catre ministrul rus al Apararii, care a lasat de inteles ca Rusia s-ar putea retrage din Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza Intermediara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.