Insula Kyushu, din sudul Japoniei, a fost zguduita ieri dimineata de un cutremur cu magnitudinea de 7 pe scara Richter, soldat cu moartea unei femei si ranirea a peste 400 de persoane. La citeva minute de la producerea seismului, responsabilii Agentiei nationale de meteorologie au lansat o avertizare de producere a unor valuri seismice, care, potrivit estimarilor, ar fi putut atinge o inaltime de 50 de centimetri, sfatuindu-i pe localnicii din apropierea marii sa se refugieze spre zonele mai inalte.

Anuntul a stirnit panica in localitatile din zona de coasta, insa, la o ora de la cutremur, agentia a precizat ca, desi este posibil sa apara, in larg perturbari ale suprafetei marii, nu mai exista nici un pericol de tsunami. Seismul a fost urmat de o serie de replici, dar sint asteptate si unele mai serioase, specialistii niponi estimind ca acestea pot ajunge pina la magnitudinea de 6 pe scara Richter.

Prima victima a cutremurului a fost o batrina de 75 de ani, internata intr-un spital, ucisa de bucatile unui zid prabusit. Majoritatea ranitilor au fost inregistrati in orasele de coasta Fukuoka si Nagasaki, unde oamenii au fost loviti de geamurile sparte, de rafturile cazute sau de acoperisurile darimate. In Okawa, o femeie de 56 de ani a suferit mai multe fracturi dupa ce a sarit de la etajul doi al casei sale.

Panica in toata tara

"Mai multi oameni speriati s-au refugiat in magazine, spunind ca propriile case se cutremura ingrozitor la fiecare replica," a spus patronul unui centru comercial din Fukuoka. Televiziunile locale au imagini inregistrate de camerele de supraveghere, infatisind zgirie-norii din centrul orasului balansindu-se in timpul seismului. In mai multe localitati, in asfaltul strazilor s-au produs crapaturi. Curentul a fost oprit in unele regiuni, iar aeroporturile din Fukuoka si Nagasaki au fost temporar inchise. De asemenea, circulatia trenurilor a fost suspendata in cea mai mare parte a insulei Kyushu.

Peste 100 de localnici ai micutei insule Genkai, din apropiere de Kyushu, si-au parasit casele darimate, opt persoane fiind transportate cu elicopterul la un spital de pe insula vecina. Oficialii provinciei au cerut sprijinul fortelor armate, insa alunecarile de teren au incetinit operatiunile de ajutorare.

Seismul de ieri a fost cel mai violent care a lovit insula Kyushu din 1997. Cutremurul a fost resimtit pina in Kyoto, vestul Japoniei si in orasul Busan din Coreea de Sud, precum si la Tokyo. Aici, sperietura a fost destul de mare, pentru ca oamenii asteapta "cutremurul cel mare", dupa ce un raport guvernamental publicat in decembrie anul trecut arata ca este probabil ca un cutremur violent sa zguduie capitala japoneza in urmatorii 30 de ani, si sa faca peste 13.000 de morti si milioane de sinistrati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.