Lupta impotriva discriminarii pe criterii de sex a condus la varianta alegerii in functia de presedinte al Indiei a unei femei care a stirnit deja controverse.
Pratibha Devisingh Patil a fost aleasa, simbata, drept prima femeie presedinte al Indiei, a informat comisia electorala indiana. Patil a obtinut peste o treime din voturile unui colegiu electoral format din 776 de membri ai parlamentului federal si 4.120 de parlamentari din statele indiene. Singurul sau contracandidat a fost actualul vicepresedinte Bhairon Singh Shekhawat. Mandatul ei va incepe pe 25 iulie.

Patil, in virsta de 72 de ani, a fost considerata marea favorita a alegerilor prezidentiale inca din momentul nominalizarii sale, deoarece s-a bucurat de sprijinul Soniei Gandhi, presedinta principalului partid de guvernamint, Partidul Congresului, si cea mai influenta figura din politica indiana. De profesie avocata, Patil a debutat in politica in 1962, detinind mai multe portofolii ministeriale in guvernul statului Maharashtra, a carui resedinta este metropola Bombay. In 2004, ea a fost numita guvernatoare a statului Rajastan, din nordul tarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.