Washingtonul cere insistent Parisului, Berlinului, Romei si Madridului sa renunte la orice legaturi comerciale cu Teheranul, desi, numai in 2005, UE a avut investiti in Iran peste 15 miliarde euro in credite de export

In incercarea de a constrange Iranul, pe toate caile posibile, sa renunte la programul de imbogatire a uraniului, SUA ar putea sa piarda sprijinul aliatilor europeni, pe care vor sa-i oblige sa renunte la legaturile comerciale cu iranienii.

In acest sens, Congresul american pregateste o lege prin care interzice tuturor companiilor internationale sa mai faca afaceri cu parteneri iranieni (deoarece comertul e o forma implicita de investitii in aceasta tara), in caz contrar ele riscand o serie de imputari din partea autoritatilor SUA, informeaza cotidianul „The Guardian”.

Inten­tiile americanilor nu sunt catusi de putin pe placul guvernelor din Uniunea Europeana, o serie de diplomati sustinand ca o astfel de lege ar putea deschide calea unui adevarat razboi comercial, din cauza intereselor diferite ale europenilor si ale SUA in regiune.

De altfel, europenii considera incetarea relatiilor comerciale cu firmele iraniene drept o masura draconica, cu toate ca, spre exemplu, unele banci din Marea Britanie au inceput deja sa-si limiteze benevol activitatile in aceasta tara.

„Golul” lasat de britanici a fost rapid umplut de banci germane si franceze, avand in vedere ca guvernele de la Berlin si Paris „au rezistat presiunii Washingtonului”, explica un bancher britanic, citat de publicatia mai sus citata.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.