Israelul a inceput eliberarea a peste 250 de prizonieri palestinieni, printre care sase femei si 11 minori.

Executivul israelian a fost de acord cu eliberarea acestora ca semn de sprijin pentru presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Nu vor fi eliberati prizonieri care fac parte din gruparea Hamas.Aceasta a preluat controlul asupra Fasiei Gaza in urma unor confruntari violente cu gruparea Fatah, a presedintelui.Prizonierii eliberati sunt transportati cu autobuze de la inchisoarea Ketziot, in sudul Israelului, in Cisiordania, la Ramallah.

Eliberarea lor a fost aprobata acum doua saptamani de guvernul premierului Ehud Olmert.“Vrem sa folosim orice mijloace care pot sprijini pozitia politicienilor moderati din cadrul Autoritatii Palestiniene”, spunea la acea vreme Ehud Olmert.Israelul spera sa contribuie la intarirea pozitiei presedintelui Abbas, din al carui guvern de urgenta nu mai fac parte membrii Hamas.

Potrivit Hamas, eliberarea prizonierilor afiliati Fatah nu face decat sa adanceasca disensiunile dintre cele doua grupari.Circa 10.000 de palestinieni sunt detinuti in inchisorile palestiniene, unii dintre ei fara sa fi fost condamnati.Cea mai recenta eliberarea a unui numar mare de prizonieri palestinieni a avut loc in 2005, cand aproape 400 de persoane au parasit inchisorile israeliene.Masura facea parte dintr-un acord de incetare a focului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.