Cvartetul pentru Orientul Mijlociu s-a reunit, la Lisabona, pentru prima oara de la numirea lui Tony Blair ca trimis special in regiune.

Scopul intilnirii a fost sa se stabileasca mai in detaliu misiunea noului coordonator. La intilnire au participat secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana, si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Fostul premier britanic Tony Blair, numit trimis special al Cvartetului pe 27 iunie 2007, a primit un mandat dificil. El trebuie sa mobilizeze asistenta internationala catre Autoritatea Palestiniana si pentru crearea unui stat palestinian.

Unele tari europene, printre care Franta, sustin o extindere a rolului sau. Ele argumenteaza ca o functie cu mai multa putere capata o greutate mai mare cind vine vorba de facilitarea negocierilor intre israelieni si palestinieni si crearea unei forte de mentinere a pacii. Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a anuntat insa ca nu agreeaza o astfel de largire a atributiilor sale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.