Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a anuntat ca va convoca alegeri anticipate, ca replica la actiunile in forta prin care miscarea radicala Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza, luna trecuta.

Gruparea islamista respinge ideea organizarii scrutinului.Intr-un discurs vehement, Mahmoud Abbas a acuzat miscarea Hamas ca ar fi pus la cale o lovitura de stat, in Gaza.

Abbas sustine ca Hamas tine prizoniera populatia din Gaza, in interiorul teritoriului, in acelasi mod in care teroristii preiau controlul pasagerilor dintr-un avion.Presedintele palestinian a cerut convocarea de alegeri - o initiativa care va duce probabil la intensificarea divergentelor.

Hamas se opune

Hamas se opune unui nou scrutin, motivand ca detine legitimitate suficienta prin alegerile pe care le-a castigat in mod democratic anul trecut.Gruparea se teme si ca nu va fi tratata in mod corect, daca alegerile se tin acum, ceea ce ar duce la accentuarea izolarii sale politice.

"Abbas nu va fi in stare sa organizeze niciun scrutin fara un acord national. Aceste decrete, daca le semneaza, nu vor fi altceva decat cerneala pe hartie", a declarat unul dintre liderii Hamas, Sami Abu Zuhri.Presedintele Abbas spune insa ca nu asteapta aprobarea Hamas. El este preocupat doar de decizia pe care o va lua conducerea centrala a Organizatiei de Eliberare a Palestinei, care nu include si reprezentanti ai miscarii islamiste.Liderul palestinian nu a oferit un calendar pentru organizarea alegerilor si nici nu a precizat cum s-ar putea desfasura scrutinul in Gaza, unde miscarea Fatah nu mai detine controlul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.