In scandalul diplomatic dintre Rusia si Marea Britanie, generat de refuzul Kremlinului de a-l preda Londrei pe fostul agent Aleksei Lugovoi, acuzat de uciderea altui spion, Aleksandr Litvinenko, s-au amestecat bombardierele strategice TU-95.

Ele au decolat de pe peninsula Kola si au zburat pana la granita Marii Britanii. Reactia oficiala a Londrei la comentariile Ministerului de Externe de la Moscova legate de decizia autoritatilor insulare de a expulza patru diplomati rusi s-a dovedit destul de saraca in vorbe. Replica Moscovei, anuntata cu turle si trambite, nu a mai venit. Ieri, surse anonime au anuntat ca va fi o replica, "azi, cel tarziu maine". in ragazul astfel creat, Kremlinul a gasit alta metoda de a-si demonstra nemultumirea, dupa cum comenta presa moscovita. "A trimis doua bombardiere TU-95. Pentru interceptarea lor, de pe baza aeriana din Yorkshire s-au ridicat imediat in aer doua avioane de lupta Tornado. Citand surse ale fortelor aeriene britanice, "The Times" scria ca in misiunea lor, aparatele Tornado au fost acompaniate de bombardiere F-16 apartinand Norvegiei.

"Rusii au facut cale intoarsa inainte de a patrunde in spatiul aerian al Marii Britanii", a precizat un purtator de cuvant al fortelor britanice aeriene. Comentand deteriorarea dialogului dintre Rusia si Marea Britanie, presa de la Moscova estima, printre altele, ca "relatiile dintre cele doua state vor traversa, in urmatoarele luni, poate cea mai nefasta perioada din ultimii 25 de ani. in ce masura prognoza e adevarata ramane de vazut. La nivel oficial, si de o parte si de cealalta se incearca o calmare a spiritelor. Un lucru este cert - povestea va continua si, cel putin in perioada imediat urmatoare, va fi plina de surprize. Cum, de altfel, au fost dezvaluirile de ieri ale presei britanice, potrivit carora, la Hotelul Hilton din nordul Londrei a fost retinut un barbat suspectat ca punea la cale asasinarea omului de afaceri Boris Berezovski.

Surse ale politiei sustin ca persoana, un rus, a fost arestata cu putin timp inainte de a-si pune in aplicare planul. Ca viata-i este amenintase aflase si Berezovski, informat ca "cineva, pe care-l cunosti, va sosi in Anglia si va incerca sa ia legatura cu tine. Tu vei merge la intalnire, iar el te va ucide, dupa care va incerca sa fuga". in ajun, Berezovski afirmase, intr-un alt interviu, ca in spatele otravirii cu poloniu a lui Litvinenko nu este altcineva decat presedintele Putin. Pe acest fundal, fostul oligarh s-a declarat gata sa se prezinte in instanta intr-o terta tara pentru a fi judecat de Justitia rusa daca Lugovoi va proceda la fel.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.